Stovky lidí utvořily na protest proti lovu kytovců obrys velryby

Santiago de Chile - V Santiagu de Chile zasedá Mezinárodní velrybářská komise (IWC). Na jednání se sejde 500 delegátů z 80 zemí světa. Stovky lidí v hlavním městě demonstrovaly na protest proti lovu kytovců. Ten komerční komise zakázala v roce 1986. Japonsko, Norsko a Island přesto kytovce loví dál. Podle posledních zpráv navíc kvóty zneužívají i grónští domorodci. Nelegálně prodávají až čtvrtinu uloveného masa.

Přesně den před začátkem šedesátého mezinárodního zasedání IWC protestovaly stovky lidí proti lovu velryb v centru hlavního města. Demonstranti si oblékli bílá trička, v O'Higgins parku se na zelené trávě rozesadili tak, aby jejich těla z ptačí perspektivy vytvořila obrys velryby.

Protest podpořila i americká surfařka Kelly Slaterová. „Tato akce ukazuje, jak jsou Chilané zanícení lidé, pokud mají dostatek informací o problému, silně to prožívají a ihned zasahují,“ říká Slaterová. Proti lovu velryb se vyjádřila i chilská ministryně životního prostředí Ana Lya Uriarte:  „Otázka ochrany kytovců je v lidech nejen tady v Chile, ale i po celém světě široce zakořeněným tématem.“