Plameny vyhnaly v Kalifornii z domovů tisíce lidí

Los Angeles - Kalifornii trápí stále víc lesních požárů. O víkendu jich bylo podle hasičů 400, nyní možná až dvojnásobek. Nárůst ohnisek požárů mají na svědomí víkendové suché bouřky, kdy blesky zapalovaly na troud vyschlý porost. Na pomoc místním hasičům proto přijíždějí záchranné sbory i z okolních států. Plameny už z domovů vyhnaly tisíce lidí.

Kvůli rychle se šířícím plamenům musely své domovy opustit stovky lidí. Vzít si s sebou mohli jen to, co stačili v rychlosti naložit do aut. Rychlost, s jakou se požáry šíří, komplikuje práci i hasičům.

Do Kalifornie se sjíždí hasičské posádky i ze států Nevada, Oregon a Montana. Stále to ale nestačí. Požáry často vypukly v nepřístupném terénu a šíří se rychleji, než je hasiči stačí zvládat.

Úřad lesní správy a požární ochrany přiznává, že požárů je příliš, a proto musí vybírat, kde se zasáhne a kde ne. Hasiči primárně jedou tam, kde je alespoň nějaká šance, že se oheň podaří uhasit.

Úřady uznávají, že za současnou situaci nesou i částečnou vinu. Hasičské sbory totiž nemají plné stavy a k dispozici nebyl dostatek hasičských vozů.

Guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger prohlásil, že je třeba zvýšit výdaje na pořízení dalšího vybavení, aby bylo možné s ohněm efektivně bojovat, a dodal: „Chceme také zvýšit pojistky pro majitele nemovitostí.“

Kalifornie má s lesními požáry své zkušenosti. Jen loni při nich zemřelo v okolí Malibu 14 lidí, shořelo 2 tisíce domů a škody se vyšplhaly až na více než miliardu dolarů.