Na Sibiři se sejdou předáci Ruska a EU

Chanty-Mansijsk - Na Sibiři začíná dvoudenní summit Evropské unie a Ruska. Zúčastní se ho například šéf Evropské komise José Barroso a za Rusko prezident Dmitrij Medveděv. Politici budou mluvit o nové dohodě o strategickém partnerství. Klíčovými tématy dohody má být energetika a vízová politika. Vztahy EU a Ruska v poslední době ovlivnily spory o samostatnost Kosova a taky americké plány na vybudování části protiraketového štítu v Evropě.

Vztahy mezi Ruskem a unií nejsou ideální. Unie se s Ruskem pře v obchodní i mezinárodní politice. Ke zlepšení vztahů má proto dopomoci dohoda o strategické spolupráci. Tu dlouho blokovali Litevci a Poláci, teď se ale zdá, že jednáním nic nebrání.

Na summitu budou tedy politici jednat o vízovém styku. Ruští občané cestující do schengenského prostoru potřebují vízum. Vhledem k tomu, že se počet Rusů směřujících za hranice unie zvyšuje, bude Rusko zřejmě usilovat o bezvízový styk.

Jednání se dotknou i sporných témat jako například zneužívání lidských práv nebo svobody slova v Rusku. Na pořad dne přijde zřejmě i zákaz dovozu masa do Ruska nebo téma energetické krize.