Sebevražedný atentátník zabil v Iráku dvě desítky kmenových vůdců

Bagdád - Dvě desítky lidí zabil sebevražedný atentátník, který dnes na svém těle odpálil výbušninu mezi účastníky kmenového shromáždění v provincii Anbár. Za pouhých několik dní se chystají americké síly předat právě tuto provincii západně od hlavního města pod kontrolu iráckých sil.

Podle agenturních zpráv většinu obětí na životech v Garmě ležící 30 kilometrů od Bagdádu tvoří kmenoví vůdci včetně toho nejvyššího. Mezi mrtvými jsou i tři policisté. Dalších 12 lidí utrpělo zranění, mnozí z nich jsou v kritickém stavu.

Shromáždění kmenových vůdců, kteří spolupracovali s iráckou vládou, se konalo v budově místní radnice. Atentátníkovi se podařilo proniknout až na jednání. Mluvčí místní policie Dávúd Maraaví kritizoval bezpečnostní stráž v budově, že nikoho při příchodu neprohledávala.

Garma leží v provincii Anbár, kterou by měli američtí vojáci jako první sunnitskou oblast v sobotu předat pod kontrolu iráckých bezpečnostních sil. Svého času byla právě tato provincie centrem povstání sunnitských Arabů proti americkým jednotkám. Koncem roku 2006 se ale jejich kmenoví vůdcové připojili k boji americké armády proti teroristům. Od té doby se situace v provincii uklidnila.