Před šedesáti lety začal fungovat letecký most do Západního Berlína

Berlín - Německá letiště přivítala britské, francouzské a americké piloty – pamětníky, kteří před šedesáti lety pomáhali zachránit hladovějící Berlíňany ze západní části města. Přesně před 60 lety totiž zahájili západní spojenci letecký most do západního Berlína. V historii šlo o zcela mimořádnou akci, která umožnila udržet pod jejich správou město, obklíčené a blokované sovětskou armádou.

Spojenecká letadla začala s leteckým mostem dva dny po vypuknutí blokády,vzlétala jedno za druhým, každou minutu. Celkem spojenci podnikli 277 tisíc letů. Do západního Berlína dopravovala spojenecká letadla potraviny, léky a také paliva. Sovětský svaz nakonec blokádu západního Berlína po necelém roce vzdal. Zkrátka nefungovala. To vše si dnes Němci připomněli.

Jak to všechno začalo?

V červnu 1948 Západ zavedl ve svých sektorech měnovou reformu. Sovětský svaz na protest odřízl západní Berlín od zbytku světa. Američané a Britové měli na výběr: vzdát se vlivu v německé metropoli nebo prorazit blokádu silou.

Spojenci si ale zvolili třetí cestu: zásobovat 2 miliony západních Berlíňanů pouze ze vzduchu. Třetí den blokády už berlínské nebe brázdila šňůra letounů plných zásob. I přesto trpěli Berlíňané zimou a hladem. Pilot Gail Halvorsen proto začal shazovat vyhládlým berlínským dětem sladkosti na padáčcích vlastní výroby.

Pilot Martin Mueller vzpomíná: „Napřed to vojáci shazovali rovnou z okna, jenže leccos skončilo přímo ve vrtuli. Později proto padáčky vyhazovala posádka nouzovým východem.“

Gail Halvorsen

„Američané nám pak začali posílat čokoládu - tuny čokolády!“

Podle pamětníka, pilota Gaila Halvorsena vyvolaly už první padáčky obrovské nadšení. „Pak to napsaly noviny a já se lekl. Neměl jsem totiž svolení velitele. Ale směl jsem pokračovat.“