Nový prezident Zimbabwe? Opět Mugabe

Harare - Dosavadní zimbabwský prezident Robert Mugabe se stal vítězem letošních voleb a nadále bude stát v čele země. Dnes odpoledne byl opět uveden do úřadu. Jeho soupeř z prvního kola voleb, vůdce opozičního hnutí Morgan Tsvangirai, z obavy před násilím vůči svým podpůrcům ze souboje odstoupil. Opozice i převážná většina mezinárodního společenství prezidentské volby označily za podvod a sílí hlasy, aby Africká unie, která má v pondělí summit v Egyptě, Mugabeho v čele státu neuznala.

"Výsledky ukazují, že jsme přesvědčivě zvítězili ve všech 26 volebních
obvodech v Harare, baště stoupenců MDC,„ prohlásil Mugabe již dnes ráno ve státní televizi. MDC, Hnutí pro demokratickou změnu, je hlavní opoziční strana. “Tentokráte ani v jediném obvodu MDC nezvítězilo," dodal 84letý prezident, který byl ve druhém kole jediným kandidátem a vyhrál ziskem pětaosmdesáti procent hlasů.

Hlavou státu pošesté

Mugabe ovládá zemi již 28 let a o jeho vítězství nebylo pochyb. Protikandidát, vůdce opozice Morgan Tsvangirai, který dostal v březnovém prvním kole víc hlasů, totiž z volebního souboje před týdnem odstoupil kvůli zastrašování a zabíjení svých stoupenců. Volební komise oznámila výsledky už po dvou dnech. Přitom v prvním kole, kdy získal převahu kandidát opozice, jí to trvalo pět týdnů. 

Dnes odpoledne byl Mugabe pošesté inaugurován do prezidentského úřadu. Na slavnostní ceremoniál pozval i Tsvangiraie, který se skrývá na nizozemské ambasádě. Pozvání odmítl. „Telefonovali mu, ale je jasné, že se nezúčastní. Jak by strana mohla dát požehnání něčemu, co odmítla?“ zeptal se mluvčí MDC Nelson Chamisa.

Západ Mugabeho odsoudil

Páteční druhé kolo hlasování již v sobotu kritizovaly jako nelegitimní
Evropská unie i Spojené státy. Americký prezident George Bush informoval, že chce přesvědčit Radu bezpečnosti OSN, aby na Zimbabwe uvalila sankce. Čeká jej však pravděpodobně odpor Číny, Ruska a Jihoafrické republiky.

Mise pozorovatelů z Celoafrického parlamentu dnes prohlásila, že volby nebyly svobodné ani demokratické, a vyslovila se pro jejich opakování. Celoafrický parlament je součástí struktury Africké unie (AU) a jeho cílem je posilovat společný přístup k řešení problémů a k rozvoji kontinentu sužovaného konflikty.

Kanada omezuje styky se Zimbabwe 

Kanada dnes oznámila, že v důsledku „nelegálního“ zvolení Roberta Mugabeho zimbabwským prezidentem přijímá opatření, která mají podstatně omezit vztahy se zimbabwskou vládou. Podle agentury AFP se Ottawa rozhodla okamžitě nevydávat turistická, pracovní a studijní povolení pro pobyt představitelů zimbabwské vlády, armády a policie a příslušníků jejich rodin v Kanadě. Zákaz se také vztahuje na letadla registrovaná v Zimbabwe, která nesmějí přelétávat Kanadu a ani na jejím území přistávat. 

Kanadský ministr zahraničí David Emerson prohlásil, že volby nelze
považovat za věrohodné a že kanadská vláda je tudíž v žádném případě
neuzná. Podle Emersona představuje rozhodnutí kanadské vlády poselství solidarity se zimbabwským lidem a odmítnutí nelegitimního a zoufalého
režimu. 

Afrika není jednotná

„Politické prostředí v zemi bylo poznamenáno napětím, bylo nepřátelské a nestabilní, předvolební kampaň byla plná zastrašování a násilí,“ řekl šéf
mise parlamentu Marwick Khumalo na tiskové konferenci v Harare. Ne všechny africké státy přitom zastávají tak jednoznačný postoj. „Prezidenta Mugabeho nelze jen odsuzovat, pro nás zůstává právoplatnou hlavou státu. Zimbabwe za mnoho problémů nemůže, přicházejí zvenčí,“ informoval náměstek ministra zahraničních věcí Angoly George Chikoti.

Západní mocnosti vyzývají účastníky pondělního summit AU, kterého se Mugabe hodlá zúčastnit, aby legitimitu vlády vzešlé z takovýchto voleb neuznali. Podle Tsvangiraie jihoafrický prezident Thabo Mbeki, který je
zprostředkovatelem v krizi, ale tlačí na své partnery, aby Mugabeho uznali, přestože Západ volby označil za frašku.

Morgan Tsvangirai
Zdroj: ČT24