Pákistánská armáda po bojích zabezpečila Péšávar

Péšávar - Pákistánská armáda po dvoudenních bojích s radikály zabezpečila severozápadní oblast Chajbar, která leží na hranici s Afghánistánem a jíž prochází hlavní zásobovací trasa pro jednotky NATO v Afghánistánu. Armáda ofenzivu zahájila v sobotu a podařilo se jí vytlačit bojovníky z okolí Péšávaru a také zničit jejich hlavní základnu ve městě Bárá.

Talibanci v uplynulých dnech několikrát jednostranně porušili příměří a islamabádská vláda zareagovala dvoudenní operací. Vůdce pákistánské odnože Talibanu Baitulláh Mahsúd ji následně obvinil z porušení příměří a vypověděl tříměsíční mírové rozhovory. Boje se přitom netýkaly žádné z buněk Talibanu, které překračují hranici do Afghánistánu a útočí tam na koaliční jednotky.

Armáda se soustředila na skupinu místního radikála Mangala Bagha, který se se svými lidmi v posledních dnech dostával do blízkosti Péšávaru a ohrožoval město. Hlavní základnu měl v Bárá. Jeho tamní sídlo vojáci zničili. Podle agentury Reuters jsou sice Bagh a jeho lidé obávaní bojovníci, protože podobně jako Taliban usilují o prosazení islámských zákonů, ale mnozí místní s ním sympatizují.

Provincie Chajbar je jedna ze sedmi severozápadních pákistánských oblastí, v nichž mají převahu paštunské kmeny a které se nikdy v minulosti nepodřizovaly federální vládě. Podle NATO bezvládí v těchto částech Pákistánu využívá afghánský Taliban a připravuje se tam na výpady do Afghánistánu. Mluvčí NATO dnes řekl, že v Afghánistánu nebude bezpečno, dokud se budou radikálové svobodně pohybovat v Pákistánu.