Topolánek ve Francii vzpomněl na české legionáře

Paříž - Východofrancouzské městečko Darney dnes hostilo představitele českého a slovenského státu, kteří si zde slavnostním ceremoniálem připomněli vznik 1. československé legie a francouzské uznání práva Čechoslováků na vlastní stát. K tomu došlo 30. června 1918. Akce se vedle bývalých legionářů zúčastnil i český premiér Mirek Topolánek.

Vzpomínková akce proběhla u pomníku věnovanému československým legiím. Češi a Slováci bojovali na západní frontě na straně Francie a Velké Británie proti německému císařství od roku 1915 a vysloužili si mezi zahraničními jednotkami velký respekt. 30. června 1918 právě v Darney proto francouzský prezident Raymond Poincaré za Francii Čechoslovákům přislíbil právo na samostatný stát. Šest tisíc legionářů poté přísahalo věrnost budoucímu Československu.

„Znamenalo to mimo jiné přispění k politickému uznání Československa,“ vyzdvihl ve svém francouzském projevu účast legií v bojích český premiér Mirek Topolánek. Ve svém projevu také mluvil o česko-francouzském partnerství jako v minulosti tak v současnosti a vyzdvihl jeho důležitost pro nadcházející období, kdy v lednu Česká republika převezme od Paříže předsednictví Evropské unii.

Mirek Topolánek
Zdroj: ČT24