Rudý Khmer popírá účast na zločinech proti lidskosti

Phnompenh - Bývalý ministr zahraničí Rudých Khmerů Ieng Sary stane před Mezinárodním trestním tribunálem OSN pro Kambodžu. Je obviněný z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Před soudem se bude zodpovídat i jeho žena, která vedla ministerstvo sociálních věcí.

Dvaaosmdesátiletý Ieng Sary je nejprominentnějším z pěti lídrů režimu Rudých Khmerů, které by měl soudit Mezinárodní trestní tribunál OSN pro Kambodžu. Je obviněn z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Proces by měl začít ještě letos.

V roce 1996 se ale Sary jako jeden z prvních prominentů postavil proti režimu a dostal za to královskou milost. Kritizoval dokonce i svého švagra a vůdce Khmerů Pol Pota.

Jeho právník proto nyní tvrdí, že by obviněním neměl čelit. A Sary navíc jakýkoli podíl na zvěrstvech popírá. „Nikdy jsem nikoho nezabil ani nerozhodl o tom, aby se tak stalo, nikdy,“ brání se Sary.

Kambodžané, kteří přežili hrůzu pracovních táborů, ale o zrušení procesu nechtějí ani slyšet. Právě Sary přesvědčil mnoho vzdělaných lidí, kteří před Rudými Khmery uprchli do zahraničí, aby se vrátili a pomohli budovat novou zem. Většina z nich pak byla umučena v rámci boje proti intelektuálům.

Maoistický režim ovládal Kambodžu v letech 1975-1979. Snažil se vybudovat utopistickou zemědělskou společnost, stovky tisíc lidí ale trpěly hladem, necelé 2 miliony zemřely.