Žádné petice a incidenty během olympiády, žádá občany čínská vláda

Peking - Čína zahájila kampaň, která má zabránit tomu, aby její obyvatelé během olympijských her projevovali nespokojenost se státním režimem. Cizincům se chce během sportovních her prezentovat jako harmonická země bez vnitřních konfliktů. Nová kampaň je reakcí na víkendové nepokoje, kdy na jihozápadě Číny několikatisícový rozvášněný dav podpálil vládní a policejní budovy. Demonstraci vyvolala zpráva o údajné sebevraždě místní dívky.

Obyvatelé se ale domnívají, že dívku znásilnil a zavraždil synovec tamního komunistického činitele a vyšetřovatelé chtějí čin jen zamaskovat. Po násilném incidentu bylo zatčeno asi tři sta demonstrantů.

Aby podobným událostem čínská vláda zabránila během srpnové olympiády, rozhodla se pro celostátní kampaň. Ta má zabránit peticím i násilnostem, kterými Číňané projevují svou nespokojenost s komunistickým režimem. V posledních letech se v zemi rozrostly právě petiční akce. Zatímco v roce 1995 nejlidnatější země světa evidovala asi 4,8 milionu protestních petic či stížností občanů, v roce 2005 už to bylo skoro třikrát tolik - 12,7 milionu.

Postrach vlády: petice a násilné demonstrace

Právě petic a dalších násilností se čínská vláda v současnosti bojí nejvíc. „Nejzákladnější požadavek je, aby se žádný protestující nedostal do Pekingu, do hlavního města provincie, a aby nebyly žádné masové petice a masové incidenty,“ nabádají úředníky internetové stránky provincie S'-čchuan.

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová dnes zároveň při setkání s nejvyššími čínskými představiteli v Pekingu vyzvala Čínu k dodržování lidských práv a svobody vyjadřování na internetu. "Internet se stal všudypřítomným. Nesmí být používán k potlačování nebo
omezování politické diskuze," řekla novinářům po skončení jednání.