V Lotyšsku objeven článek mezi rybami a pozemními tvory

Londýn - Čtyřnohá ryba Ventastega curonica se proháněla mořem před 300 miliony lety a nyní vědcům poskytla záchytné body pro pochopení toho, jak probíhala přeměna vodních živočichů v pozemské. Zkoumáním lebky, ramenních kostí a části pánve zachovalé zkameněliny, která byla objevena v 90. letech v Lotyšsku, se zabývali vědci z univerzity ve švédské Uppsale. Výsledky týmu přinesl časopis Nature.

Ventastega má lebku připomínající primitivní čtyřnožce, avšak její proporce se více blíží rybě. A její čelist je někde uprostřed mezi oběma druhy.

Na rozdíl od svých předků Ventastega zaznamenala změny ve tvaru hlavy, oči a tlama jsou větší a její lebka se už začíná zkracovat. Badatelé jsou přesvědčeni, že tento živočich zaujímá evoluční morfologickou mezeru mezi rybami lalokoploutvými rodu Tiktaalik a primitivními čtvernožci, například obojživelníky rodu Acanthostega a Ichtyostega.

Výzkum ukázal, že tito živočichové se diversifikovali mnohem dříve, než se dosud předpokládalo. Evoluce vodních obratlovců a jejich přeměna v pozemské se odehrála v posledním období devonu, tedy před 380 až 360 miliony lety, a vyžádala si množství fyziologických i morfologických změn.