Soud rozhoduje o zrušení turecké vládní strany

Ankara - Turecký ústavní soud v těchto dnech projednává žalobu na tamní vládní Stranu spravedlnosti a rozvoje (AKP). Právě dnes začal proces, který může vést až ke zrušení strany. AKP čelí obvinění kvůli údajné přílišné snaze o islamizaci země. Zrušení zákazu nošení islámských šátků na univerzitách je toho prý jasným důkazem. Zakázání strany žádá nejvyšší státní žalobce. Zároveň požaduje zastavení politické činnosti prezidenta, premiéra a sedmdesáti předních politiků.

Vláda proces označuje za útok na demokracii. Čtyři desítky lidí už byly dokonce zatčeny z podezření ze spiknutí proti vládě. Dnes policie zadržela dva generály ve výslužbě a jednoho novináře. Dva vysloužilí generálové Hursit Tolon a Sener Eruygur patřili k armádní špičce a jsou známi svým rozhodným odporem proti vládě Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP), která má kořeny v politickém islámu. Novinář Mustafa Balbay je redaktorem opozičního listu Cumhuriyet, který často AKP obviňoval, že chce zemi islamizovat.

Proti zrušení zákazu nošení šátku v únoru demonstrovalo v Ankaře přes sto tisíc lidí lidí. Návrh na změnu ústavy v tomto bodu podaly AKP a nacionalistická opoziční Strana národní akce (MHP). Turecko je sice z 99 procent muslimskou zemí, avšak zákaz nosit muslimský šátek na univerzitách platí od dob zakladatele přísně laické republiky Mustafy Kemala Atatürka.