Němci přebírají afghánské jednotky rychlého nasazení

Mazáre Šarif - Vojáci německého Bundeswehru přebírají od Norska Sbor rychlého nasazení v afghánském Mazáre Šarífu. Děje se to v době, kdy jsou ztráty v řadách mezinárodních jednotek v Afghánistánu nejvyšší od pádu Talibanu v roce 2001.

Mezinárodní jednotky v Afghánistánu bilancují. Červen 2008 byl pro ně nejkrvavějším měsícem od začátku invaze před šesti a půl lety. Pětačtyřicet mrtvých dokonce převýšilo i počet koaličních vojáků padlých v červnu v Iráku. Za této situace se Němci ujímají sboru rychlého nasazení.

Němci podobně jako před nimi Norové poskytují krizovou pomoc a chrání operace sborů ISAF v celém severním Afghánistánu. Nebudou teroristy aktivně vyhledávat, ale do ofenzív půjdou. „Pokud dojde na to, že budeme muset použít zbraně, uděláme to. To je reálný scénář,“ říká velitel sboru Gunnar C. Brügner.

Jádrem práce 200 Němců bude ochrana dalších mezinárodních jednotek a civilistů před pumovými útoky sebevrahů. Počet těchto útoků od loňska prudce stoupl. Čelí proto velkému riziku, přestože Norové za rok a půl své práce žádné ztráty na životech neměli. 

Sbor rychlého nasazení podléhá veliteli jednotek ISAF. V rámci mezinárodních sil působí v Afghánistánu tři a půl tisíce Němců. Kancléřka Merkelová minulý týden oznámila navýšení jejich počtu o další tisíc. Vyslání posil ale bude muset schválit Bundestag.