Česko-německý fond budoucnosti slaví deset let

Praha - Česko-německý fond budoucnosti slaví deset let své existence. Právě před deseti lety v červenci 1998 v Pasově schválila správní rada instituce první partnerské projekty obou sousedících států. Dosud organizace pomáhala hlavně s vyplácením odškodnění českým obětem nacismu. Tuto činnost však již ukončila a v dalších letech se chce věnovat především podpoře kulturních projektů, studentským výměnám a česko-německému dialogu.

Tomáš Jelínek, ředitel sekretariátu Česko-německého fondu budoucnosti, uvedl, že fond by měl fungovat minimálně dalších deset let. Vlády obou států, které fond především financují, to schválily loni a vyčlenily na provoz fondu stamiliony korun.

Hlavním úkolem fondu dříve bylo odškodnění českých obětí nacismu. Prostřednictví takzvaného sociálního projektu bylo obětem v posledních deseti letech vyplaceno 1,5 miliardy korun. Fond se ale nakonec stal organizátorem mnohem větší operace. Původní plán totiž nepočítal s osobami, které musely v nacistickém Německu otročit na nucených pracích. Hromadné žaloby a mediální tlak ale přinutili německé firmy, aby i tyto oběti třetí říše odškodnily z vlastních zdrojů.

Tento týden ukončila po osmi letech činnosti Kancelář pro oběti nacismu, která měla odškodnění na starosti. Poskytovala žadatelům o odškodnění podporu a poradenství. „Celkem bylo podáno asi 120 tisíc žádostí o odškodnění. Z toho 86 tisíc bylo shledáno oprávněnými. Mezi tyto osoby bylo rozděleno na osm miliard korun,“ řekl k tomu Jelínek.

Před rokem bylo vyplácení odškodnění obětem nacismu celosvětově ukončeno. Oznámili to německý prezident Horst Köhler a kancléřka Angela Merkelová. Většina výplat pro české oběti skončila už v roce 2005.

Česko-německý fond budoucnosti, jehož cílem je úzká spolupráce mezi oběma zeměmi, vznikl na základě společné deklarace z roku 1997. Během dosavadního provozu fondu bylo uskutečněno více než čtyři a půl tisíce projektů za 850 milionů korun.