V Jeruzalému zaútočil buldozer na jedoucí autobus

Jeruzalém - V centru Jeruzalému dnes buldozer zaútočil proti jedoucímu autobusu, ten se převrátil. Stroj před tím najížděl i na auta a snažil se je svou lžící odstranit z cesty. Na místě zemřeli tři lidé, desítky osob jsou zraněny. Řidiče buldozeru policie zastřelila. Útok se stal na rušné komunikaci v době dopravní špičky. Nešlo zřejmě o nehodu, ale záměrný útok. K akci přihlásila málo známá skupina Brigády svobodných mužů z Galileje.

Šílenec v buldozeru řádil na rušné silnici Jaffa v době, kdy byl plná lidí. Stroj řídil Palestinec, který vyjížděl ze nedaleké stavby. Buldozerem útočil na chodce, auta a nakonec převalil autobus. Na místě přišli o život 3 lidé a 45 bylo zraněno. Svědci události tvrdí, že najížděl na automobily a spouštěl na ně nakládací lžíci buldozeru. Lidé proto vyskakovali z vozů a utíkali. „Viděla jsem buldozer, jak se řítí na můj automobil, okamžitě jsem vyskočila ven,“ řekla jedna ze svědkyň izraelskému rozhlasu.

Bezpečnostní služba z nedaleké banky korespondentovi BBC řekla, že řidiče zneškodnila. Stroj se ale za několik okamžiků znovu rozjel. Asi tři lidé se proto vrhli do kabiny a s řidičem bojovali. Jeden z izraelských policistů nakonec vlezl na střechu kabiny a řidiče střelil do hlavy. Mluvčí izraelské policie Micky Rosenfeld řekl, že buldozer řídil terorista. „Můžeme jasně říci, že tohle je teroristický útok,“ dodal Rosenfeld.

Incident a následná střelba vyvolaly paniku. Stovky lidí z místa utekly. Na místě jsou tři mrtví a 45 zraněných. Sedmnáct z nich záchranáři převezli do nemocnice. Sedm osob utrpělo vážná zranění.

K útoku došlo v těsné blízkosti sídel několika agentur, takže zásah proti buldozeru zachytila i televizní kamera. Na snímcích je vidět skupinku mužů běžících ke stroji a vyskakujících ke kabině. Jsou většinou v civilu, ale podle agentur byl jedním z nich voják, který zrovna nebyl ve službě.

Hamas:

„Pokud byl tento útok plánovaný, pak je to reakce na izraelskou agresi proti Palestincům.“

Palestinská islámská radikální organizace Hamas odmítla, že by měla s útokem něco společného. Mluvčí Hamasu Samí Zuhrí řekl, že o původcích atentátu nemá žádnou informaci. „Podle Izraelců to byla připravená akce. Pokud je to tak, pak je to přirozená odpověď na trvající izraelskou agresi proti Palestincům na západním břehu Jordánu a v Jeruzalému,“ prohlásil Zuhrí.

Je to první arabský atentát v západní části Jeruzaléma od března, kdy střelec v této části města postřílel osm studentů náboženské školy. Od roku 2003 spáchali palestinští radikálové v Jeruzalému osm atentátů a zabili při nich přes 80 lidí. K mnoha z útoků se přihlásil Hamas.