Mandela už pro Bushe není terorista

Washington - Spojené státy už nepovažují bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandelu a další členy vládní strany Africký národní kongres (ANC) za možné teroristy. Doteď potřeboval Mandela k cestě do USA zvláštní povolení. Prezident George Bush v úterý podepsal zákon, který tyto restrikce ruší.

Někdejší jihoafrický rasistický režim označoval ANC za teroristickou organizaci a v roce 1960 ji zakázal. Její vůdce uvěznil nebo vytlačil do exilu. Mandela byl propuštěn po 27 letech vězení v roce 1990. O tři roky později dostal Nobelovu cenu míru.

Condoleezza Riceová:

„Bylo to už poněkud trapné.“

Mandelově straně prý ve Spojených státech zůstala „teroristická nálepka“ po teroristických útocích 11. září 2001 kvůli tomu, že používal v boji s apartheidem i ozbrojené prostředky.

Ministryně zahraničí Condoleezza Riceová označila dosavadní restrikce za „poněkud trapné“, kvůli tomu, že musela povolovat vstup do USA svému jihoafrickému kolegovi, navíc takové osobnosti, jakou je Mandela.

18. července Nelson Mandela oslaví kulaté 90. narozeniny. Britové mu k nim už minulý týden uspořádali ohromný koncert. Teď se z druhé strany Atlantiku dočkal ještě o něco neotřelejšího dárku.