Středomořská dieta snižuje riziko rakoviny

Praha - Až o 22 procent může snížit riziko vzniku rakoviny strava ze Středomoří. S informací přišli vědci z Harvardské univerzity, kteří po dobu osmi let testovali 26 tisíc lidí v Řecku. Například jen používáním olivového oleje podle nich klesá riziko vzniku nádorů o devět procent.

Mezi středomořské zázraky, které snižují pravděpodobnost zrodu rakoviny, patří již jmenovaný olivový olej, dále ryby „olejovky“, celozrnný chléb, salát, čerstvé ovoce a zelenina, luštěniny, maso z domácích zvířat a červené víno.

Studie byla provedena poté, co si výzkumníci všimli, že v zemích jako je Španělsko a Řecko se některá onemocnění, jako třeba poruchy srdce, objevují v nižší míře. Dále pozorovali již obecně známou věc, že lidé ze Středomoří konzumují obecně více zeleniny a ryb, vaří s pomocí olivového oleje a pijí mírné množství alkoholu, především pak červeného vína.   

Podle Petra Suchardy z České obezitologické společnosti ale na menší riziko vzniku rakoviny nemá tak zásadní vliv strava, spíše jde o životní styl Jižanů. „Nechci zpochybňovat názory té studie, ale samozřejmě je to trochu složitější. Tyhle poznatky vůbec nejsou nové, bádání o středomořské dietě je záležitost několika desítek let,“ uvedl Sucharda.

V zemích kolem Středozemního moře se mnohem méně vyskytuje například rakovina prsu, prostaty a tlustého střeva. Soudí se, že v prospěch středomořské diety mluví spíše kombinování a příprava potravy, která je čerstvá. „Byl bych velice nerad, kdyby se to interpretovalo tak, že naše české máslo nahradíme olivovým olejem a budeme mít menší pravděpodobnost vzniku nádorů,“ prohlásil Sucharda. „Olivový olej je tuk, který obsahuje tzv. mononenasycené mastné kyseliny a má určité vlastnosti, které jsou prospěšné… Ale není dobré to vidět jenom tak, že nahradíme jeden tuk jiným,“ dodal.

Nejpodstatnější pro snížení počtu zhoubných nádorů je jíst vyváženou stravu, udržovat si zdravou hmotnost a mít dostatek pohybu. Podle některých se konzumace jednotlivých jídel známých ze středomořské diety přeceňuje.