Prastaré zirkony možná ukrývají stopy prvního života na Zemi

Londýn - Drobounké úlomky drahokamů zirkonů, které vznikly před 4,4 miliardy let, by možná mohly obsahovat stopy po prvním pozemském životě. Tuto teorii zveřejnili vědci v časopise Nature a citovala ji zpravodajská stanice BBC News. Sami odborníci ale v článku upozornili, že jejich závěry zdaleka nejsou definitivní.

Kousky zirkonů o průměru 0,3 milimetru, které byly nalezeny v Austrálii, podrobili vědci analýze. Ta odhalila, že obsahují formy uhlíku, které vznikají při fotosyntéze a mohly by tedy ukazovat na eventuální přítomnost rostlin a bakterií.

Pokud by tomu tak skutečně bylo, šlo by o převratné odhalení. První známky života na naší planetě, které jsou nyní datovány do minulosti vzdálené 500 milionů let, by v takovém případě byly staré více než čtyři a čtvrt miliardy let. Znamenalo by to také, že život byl na Zemi už v jejím raném období, kdy teprve vznikala. Odborníci uvádějí, že pevná zemská kůra se zrodila před 4,6 miliardami let.

Část expertů však novou teorii zpochybňuje a ani sami objevitelé si nejsou úplně jistí. Obsah uhlíku je možné vysvětlit i jinými způsoby. „Nemáme ony samotné skály (kde zirkony vznikly). Tyto zirkony jsou jen malé fragmenty, které byly rozemlety, opracovány erozí a usadily se jako sedimenty,“ uvedl jeden z autorů zveřejněné studie. Profesor Minik Rosing z Kodaňské univerzity řekl, že vždy je tu možnost, že úlomky zirkonu byly kontaminovány uhlíkem později.