Mezinárodní tribunál osvobodil šéfa bosensko-muslimských jednotek

Haag - Odvolací soud Mezinárodního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) zprostil někdejšího velitele bosensko-muslimských jednotek všech obvinění. Naser Orič byl přitom v roce 2006 odsouzen ke dvěma rokům vězení, za nepřímý podíl na masakru zajatých Srbů během bosenské války. Původně mu hrozil až 18letý trest. Dnešní rozhodnutí soudu vyvolalo v Srbsku ostrou kritiku.

Původně soud před dvěma roky zprostil Oriče obvinění z aktivní účasti na masakrech Srbů během bosenské války a udělil mu dvouletý trest za nepřímou účast na zabíjení. Tento rozsudek ale odvolací soud v Haagu zrušil.

Své rozhodnutí odůvodnil soud tím, že jednotliví pachatelé zločinů nebyli dostatečně identifikováni a není proto jasné, zda se skutečně jednalo o Oričovy jednotky.

Orič dnes na rozhodnutí tribunálu reagoval: „Jsem samozřejmě velmi šťastný.“ Jeho pocity ale nesdílejí Srbové. Bývalý srbský ministr spravedlnosti Vladan Batić označil verdikt za porážku Mezinárodního tribunálu a celého systému OSN. „Rozsudek zanechal hořkou příchuť,“ dodal Batić.

Také mluvčí srbského státního zastupitelství pro válečné zločiny Bruno Vekarić ICTY kritizoval. „V Srebrenici se děly zločiny proti Srbům, za které někdo musí nést zodpovědnost,“ prohlásil Vekarić.

Jednačtyřicetiletý Orić, jenž byl zatčen v roce 2003, je jedním z mála Bosňáků, kteří stanuli v souvislosti s konfliktem v bývalé Jugoslávii přes haagským tribunálem. Žalobce pro něj původně požadoval osmnáctiletý trest, ale Orić všechna obvinění popíral.

Zločiny připisované Oričovi byly spáchány nedlouho poté, co srbské jednotky zahájily etnické čistky na východě Bosny, ale před genocidou v Srebrenici, kde bylo v červenci 1995 zavražděno nejméně sedm tisíc muslimů, jak byli tehdy Bosňáci označováni.