Medveděv zamířil do Ázerbájdžánu

Moskva/Baku - Ruský prezident Dmitrij Medveděv zamířil do Ázerbájdžánu. Jednu z prvních zemí, kterou ve své nové funkci Medveděv navštíví, si vybral kvůli bohatým nalezištím zemního plynu a ropy. Pozorovatelé odhadují, že Medveděv postupně objede všechny postsovětské republiky, respektive státy, které Rusové rádi označují za blízké zahraničí.

Ázerbájdžán je ve srovnání s Gruzií a Arménií opravdu relativně bohatá země, vysvětlil Libor Dvořák z ČRo 6, který situaci v regionu dobře zná. Kromě ropy a zemního plynu je dalším důvodem Medveděvovy návštěvy také fakt, že jedna devítina Ázerbájdžánců žije na území Ruska.

Nabízí se tedy otázka podnikání a také vzájemné bezpečnosti a vztahů obou zemí ke Kaspickému moři, kde se ropa a plyn nacházejí. Pět států, které Kaspické moře obklopují, totiž ani po šesti kolech rozhovorů nemají společnou smlouvu, podle které by se tam plavily lodě, lovily ryby a těžilo obrovské nerostné bohatství.

Ázerbájdžán v minulosti odebíral velké množství ruské vojenské techniky. To se ale změnilo, dnes tamní armádu cvičí turečtí důstojníci. O vojenské kontakty a investice v oblasti stojí také Američané, kteří Medveděvovu návštěvu bedlivě sledují.

S ruským prezidentem přijíždí také širší vedení energetického gigantu Gazprom. Očekává se, že Gazprom nabídne, že bude odkupovat všechen zemní plyn, který Ázerbájdžánci vytěží a nespotřebují. Zatím ale k nabídce nedošlo.