Američané mají v Berlíně exkluzivní adresu

Berlín - Bývalý americký prezident George Bush starší přijel dnes do Berlína, aby zde dohlédl na otevření nové budovy americké ambasády. A ta má vskutku exkluzivní adresu. Velvyslanectví Spojených států stojí hned vedle Braniborské brány.

Dnes večer se kromě Bushe staršího zúčastnili slavnostního otevření nové budovy i německá kancléřka Angela Merkelová, americký velvyslanec v Německu William Timken, bývalý německý kancléř Gerhard Schröder nebo někdejší americký ministr zahraničí Henry Kissinger a dalších 4 500 pozvaných hostů.

Podle politiků je nová budova symbolem překonání někdejšího rozdělení města na západní a východní část. Událost sjednocení východního a západního bloku pak označili za zásadní milník v historii Německa i USA, které se na sjednocení podle Merkelové významně podílely. Zmiňovala především americkou pomoc v době blokády západního Berlína.

Vznik nového amerického úřadu dlouho provázely spory. Američané si totiž kladli vysoké podmínky na bezpečnost budovy. Požadovali, že okolo ní musí být třicetimetrové bezpečnostní pásmo, kde se nebude smět pohybovat žádný civilista. To ale nebylo na tak turisticky vytíženém místě, jako je Pařížské náměstí, dost dobře možné.

Trvalo proto několik let, než se všechny okolnosti nové budovy úplně vyřešily. Ambasáda se nyní po desítkách let vrátila tam, kde stejný úřad stál již před válkou, původní budova byla ale zničena. „Je to jedna z nejlepších berlínských adres, jaká vůbec existuje,“ říká architekt Ivan Reimann o umístění nové budovy. Právě tento pozemek ale vždy patřil Američanům, je proto logické, že zde nový úřad po desítkách let znovu postavili.

Na Pařížské náměstí se podle architekta Reimanna vrací život. Poté, co bylo po válce téměř vybydlené, je to dnes jedno z nejkrásnějších a nejprominentnějších míst v Berlíně. Exkluzivitu dává budově velvyslanectví i její sousedství s Braniborskou bránou, která je nejzobrazovanější berlínskou památkou.

Nová americká ambasáda

■ stála 95 milionů eur
■ má 15 000 m2 ploch
■ bude zde pracovat 250 lidí

Nový úřad se otvírá symbolicky v den amerického státního svátku, Dne nezávislosti. V sobotu oslavy budou pokračovat lidovou slavností Amerikafest. Stavbu navrhli architekti John Ruble a Buzz Yudell, stála 95 milionů eur, obsahuje 15 tisíc metrů čtverečných kancelářských ploch a zahrad, bude zde pracovat asi 250 úředníků.