Američané: Za propuštění rukojmích jsme rebelům zaplatili nulu, nulu, nic!

Bogotá - Kolumbijská vláda zveřejnila videonahrávku zachycující osvobození 15 rukojmích z rukou povstalců organizace FARC. Ukazuje poslední minuty před fingovaným leteckým převozem zajatců, mezi kterými byla i francouzsko-kolumbijská politička Ingrid Betancourtová. Na dalších záběrech je vidět radost osvobozených rukojmích. Kolumbie i USA zároveň popřely spekulace, že za osvobození zajatců zaplatily mnohamilionové výkupné.

S informací, že se žádná záchranná akce k osvobození rukojmích nekonala a že kolumbijská a americká vláda zaplatily za propuštění zajatců povstalcům miliony dolarů, zveřejnil švýcarský rozhlas, konkrétně stanice Radio Suisse Romande. Podle média dostali rebelové 20 milionů dolarů. Tuto zprávu ale jak Kolumbijci, tak Američané rasantně popřeli.

Americký velvyslanec v Bogotě William Brownfield prohlásil: „Kolik jsme zaplatili za osvobození tří severoamerických občanů? Nulu, nulu, nic. Ani dolar, ani peso, ani euro. Absolutně nulu!“

Juan Manuel Santos:

„Zaplatili jsme miliony dolarů mnoha lidem za informace všeho druhu, za tuhle operaci ale ne!“

Proti nařčení švýcarského rozhlasu se ohradila i Kolumbie. Velitel armády Freddy Padilla informaci popřel. Kolumbijský ministr obrany Juan Manuel Santos zdůraznil, že peníze v rámci operace hráli velkou roli, avšak popřel, že by za osvobození povstalcům Kolumbie zaplatila: „Ne za tuhle operaci. Zaplatili jsme miliony dolarů mnoha lidem za informace všeho druhu. To zahrnuje i naše akce v minulosti. S tím nemáme problém. Kdybychom zaplatili v tomto případě, tak bychom to řekli.“

Na operaci v džungli připravovali vojáky profesionální herci

Kolumbijsko-francouzskou političku Ingrid Betancourtovou, kterou povstalci věznili v džungli šest let, osvobodili při fingovaném převozu ve středu spolu s dalšími 14 rukojmími kolumbijští vojáci, kteří se infiltrovali mezi rebely. Mezi osvobozenými byli i tři Američané, které povstalci drželi od roku 2003.

Poslední minuty před převozem rukojmích z jednoho tábora FARC v kolumbijské džungli do druhého zachytili vojáci na video. Zajatci jsou spoutaní na rukou, hlídají je desítky ozbrojených povstalců. Nikdo z nich netuší, co bude následovat. Rukojmí nastupují hlídaní dvěma rebely do vrtulníku. O několik vteřin později se dozvědí, že do žádného povstaleckého tábora už nepoletí.

Záchranná operace proběhla bez jediného výstřelu. Kolumbijští vojáci dokonce neměli žádné zbraně, aby nevzbudili podezření. Na misi je prý připravovali zkušení herci.

Kolumbie dnes také popřela, že by jí se záchranou rukojmích pomáhali izraelští nebo američtí agenti. Bílý dům ale o ní dostal informaci s týdenním předstihem. Osvobozenou Ingrid Betancourtovou mezitím čekalo bouřlivé přivítání ve Francii, kde vyrostla. A chce se s ní setkat i papež, který opakovaně vyzýval k jejímu propuštění.

Kolumbijská politička Ingrid Betancourtová dnes v pařížské vojenské nemocnici Val-de-Grâce absolvovala lékařská vyšetření. Přestože se zdá být v dobré formě, lékaři chtějí přezkoumat důsledky šesti let zajetí v džungli na její zdravotní stav. Spekulovalo se totiž, že zajatá politička je těžce nemocná.