Podvody při zimbabwských volbách odhalil skrytý videozáznam

Londýn/Brusel - Britský list The Gurdian zveřejnil nahrávku, která ukazuje machinace při nedávných prezidentských volbách v Zimbabwe. Záběry ukazují vězeňské strážce, kteří pod dohledem vládních přívrženců museli hlasovat pro Mugabeho. Evropská unie dnes vyzvala, aby se volby v Zimbabwe opakovaly a aby se zde zastavily veškeré formy násilí, které vypukly po březnových volbách.

Video natočil vězeňský strážce Shepherd Yuda, který i s celou svou rodinu raději ze země utekl. Rozhodl se tak po vraždě svého strýce, člena opozice, kterého zabily vládní jednotky. „Nikdy jsem neviděl tolik násilí, jako při těchto volbách,“ vypráví muž. „Spousta lidí ztratila domovy, spousta dětí ztratila rodiče. Tohle nemá dělat žádná vláda,“ popisuje situaci v zemi.

Yuda skrytou kamerou zachytil mimo jiné válečného veterána Shambiru, který dohlížel na volbu mezi vězeňskou stráží. Kontroloval, že strážci na lístcích zatrhli Mugabeho, a nikoliv kandidáta opozice Tsvangirai. „Myslel jsem, že odvolím, když se nebude dívat, ale hlídal jako jestřáb,“ popsal hlasování Yuda.

Evropská unie žádá svobodné, demokratické a transparentní volby v Zimbabwe

Evropská unie vyzvala k neodkladnému uskutečnění nových „svobodných, demokratických a transparentních“ voleb v Zimbabwe. Jedině nové hlasování podle unie vyřeší problémy v této africké zemi, která se od březnových voleb zmítá v nepokojích.

Evropská unie bez ohledu na rezoluci nedávného summitu států Africké unie, která vyzvala zimbabwskou vládu a opozici k jednání o vytvoření koaliční vlády, neuznává Mugabeho vítězství v druhém kole prezidentských voleb. Unie rovněž vyzvala k okamžitému zastavení všech forem násilí v Zimbabwe. Unie naopak potvrdila, že již v prvním kole prezidentských voleb zvítězil opoziční předák Morgan Tsvangirai.

Evropská unie spolu s USA zvažují zpřísnění sankcí proti Mugabeho režimu. Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner před pár dny prohlásil, že EU nepřijme jinou vládu v Zimbabwe, než tu pod vedením Tsvangiraie.

Zimbabwe se zmítá v nepokojích od březnových voleb. Tehdy v hlasování do parlamentu zvítězilo opoziční Hnutí za demokratickou změnu. Podle opozice v přidružených prezidentských volbách zvítězil její lídr Tsvangirai, nezískal ale potřebný počet hlasů, a nemohl se tak stát novou hlavou státu. Dosavadní prezident Mugabe proto vyhlásil druhé kolo. Od března vládní příznivci pronásledovali opozici. Stovky tisíc lidí utekly za hranice, Tsvangirai byl několikrát zatčen.

Tsvangirai byl jediným protikandidátem Mugabeho v prezidentských volbách. Kvůli pronásledování příznivců jeho hnutí vládou ale z kandidatury v druhém kole voleb odstoupil, a Mugabe tak snadno obhájil svůj prezidentský post.

Přiznivci Roberta Mugabeho.
Zdroj: ČT24