V Japonsku tisíce lidí protestovaly proti summitu G8

Saporro - V pondělí začne v Japonsku summit zemí G8. Už teď ale proti akci protestují tisíce lidí. V Saporru demonstrovali aktivisté proti rostoucím cenám potravin, globálnímu oteplování chudobě a válkám ve světě, chtějí tak předáky nejmocnějších zemí světa donutit, aby se těmito problémy zabývali.

„Státy skupiny G8 nedokázaly dostát své zodpovědnosti, v důsledku toho na světě neubývá diskriminace, válek, ani případů ničení životního prostředí,“ řekl jeden z organizátorů Akijoši Išida.

Téma globálního oteplování se dotkl v rozhovoru pro list The Gurdian i britský premiér Gordon Brown. Dva dny před summitem G8 v Japonsku vyzval průmyslové velmoci, aby i přes ekonomické obtíže znásobily své úsilí v boji proti klimatickým změnám.

Nadcházející politické setkání budou kvůli demonstracím hlídat tisícovky policistů. Organizátoři chtějí od diplomatů protestanty a novináře oddělit. Tato náročná bezpečnostní opatření budou stát až 280 milionů dolarů.

Šéfové států a vlád sedmi nejrozvinutějších zemí světa a Ruska se v pondělí sejdou na třídenní schůzce v Tójaku na severním japonském ostrově Hokkaidó, jehož hlavním městem je právě Sapporo. Jejich jednání se má zaměřit na ochranu životního prostředí, rozvojovou pomoc Africe a světovou ekonomiku, občanské iniciativy však chtějí, aby se politici věnovali i odzbrojení.