Bush se stále obává Severní Koreje

Tójako - Americký prezident George Bush přiletěl do Japonska na summit zemí G8, který začne v pondělí. S japonským premiérem Fukudou jednal o klimatických změnách a o severokorejském jaderném programu. I když KLDR zveřejnila seznam svých jaderných zařízení, Bush se stále severokorejského režimu obává.

Severní Korea zveřejnila dlouho očekávaný seznam 26. června, USA pak oznámily, že škrtnou tuto zemi z listiny států patřících k „ose zla“. Zdá se ale, že ještě všechny bariéry tímto krokem mezi KLDR a USA nepadly. Washington především zajímá severokorejský program obohacování uranu, o kterém se v červnové deklaraci vůbec nemluví.

Po dnešní schůzce s japonským premiérem americký prezident řekl: „Severní Korea zveřejnila seznam svých jaderných zařízení a zbourala chladící věž jaderné elektrárny v Jongbjonu. To jsou jistě pozitivní kroky. Ale je tu ještě mnoho dalších… Obáváme se dalšího rozšiřování programu na obohacování uranu, zneužívání lidských práv, programu na vývoj balistických střel.“

Summit G8 bude řešit ceny potravin a ropy a také klimatické změny

Od pondělka se bude v Japonsku konat setkání zemí G8. Kvůli summitu už v  Sapporu demonstrovalo proti chudobě a válkám ve světě několik tisíc lidí. Japonsko vyčlenilo na bezpečnostní opatření rekordní sumu. Diplomaty bude hlídat 20 tisíc policistů.

A čím se budou politici na třídenním summitu od pondělka zabývat? Pohovoří o rostoucích cenách ropy a potravin, globální ekonomice, klimatických změnách nebo o politické situaci v Zimbabwe. Očekává se, že země G8 tvrdě odsoudí prezidentské volby, ve kterých zvítězil Robert Mugabe.

Hlavním tématem měl být původně problém klimatických změn, bude se zde projednávat nový dokument o snižování emisí skleníkových plynů, který by měl nahradit Kjótský protokol. Japonský premiér Fukuda naznačil, že by byl rád, kdyby se diplomaté shodli na tom, že do roku 2050 se emise sníží o 50 procent. Po dnešní schůzce s Fukudou Bush přislíbil, že USA budou hrát ve věci nové dohody o emisích konstruktivní roli.

„Ten problém ale nevyřešíme, pokud se dvě rostoucí asijské mocnosti nepřipojí k dlouhodobé dohodě o snižování emisí skleníkových plynů,“, dodal americký prezident. Reagoval tak na skutečnost, že Čína a Indie v množství škodlivých emisí prakticky dohánějí USA.

Jelikož ale v současnosti svět trápí spíše rostoucí ceny ropy a potravin, bude právě tato otázka hlavním tématem summitu. Podle japonských médií chtějí země G8 vytvořit potravinový systém zásob, který by měl trh stabilizovat.    

Na summit míří státníci největších světových velmocí, mimo jiné například i Dmitrij Medveděv, ten zde chce znovu otevřít otázku americké protiraketové základny v Evropě. Ruský prezident Dmitrij Medveděv chce se svým americkým protějškem hovořit o možnosti ruských kontrol plánovaných základen v Česku a v Polsku. Dotknout se chce také dalšího osudu smlouvy START o snížení stavu strategických jaderných arzenálů, která má vypršet v roce 2009.