V syrské věznici se vzbouřili islamisté

Damašek - Nejméně 25 lidí zahynulo při potlačování nepokojů ve věznici nedaleko syrského Damašku. Podle BBC k masakru došlo po protestech proti špatným podmínkám ve vězení, kde jsou zadržováni hlavně islamisté a členové politické opozice. Humanitární organizace tvrdí, že obětí střelby může být mnohem víc.

Islamističtí vězni se ve věznici vzbouřili v sobotu ráno, reagují tak na údajné špatné zacházení. Většina vězňů vyznává islám. Strážci je měli bít a znesvěcovat Korán. „Spoutali nám ruce za zády, zabavili nám oblečení a naše osobní věci. Bili nás. Uráželi Korán a  šlapali po něm,“ uvedl jeden z vězňů.

Vězni včera proto budovu ovládli, zajali několik rukojmí, dostali se na střechu a snažili se utéct. Střety vězňů se strážci, kteří stříleli ostrou municí, pokračovaly celý den. Syrská organizace pro lidská práva vyzvala syrského prezidenta, aby okamžitě zasáhl proti násilí páchaném ve věznici.

Věznice Sajdnájá byla postavena v roce 1987 s kapacitou pro 5000 odsouzených. V současnosti je v ní ale až dvojnásobek vězňů. Z nich několik stovek patří k radikální organizaci Muslimského bratrstva, jsou tam i přívrženci al-Káidy, salafisté (muslimští fundamentalističtí reformátoři), ale i levičáci, Palestinci a odsouzení armádní důstojníci.