Vojenský zásah v Íránu by vyhnal ceny ropy nahoru

Teherán - Vojenský zásah vůči Íránu, kterým hrozí některé země jako USA nebo Izrael, by vyhnal ceny ropy nepředvídatelně vysoko. Uvedlo to o víkendu íránské ministerstvo ropného průmyslu. O případných útocích se hovořilo především v souvislosti s íránským jaderným programem, který je trnem v oku právě USA a Izraeli.

Írán prohlásil, že se nevzdá svých jaderných práv, avšak naznačil, že je ochoten řešit s velmocemi krizi kolem svého jaderného programu. I když se Teherán snaží svět přesvědčit o tom, že jeho program je mírový a slouží výhradně k vývoji jaderné energetiky, Západ a Izrael se obávají, že Írán usiluje o výrobu jaderné zbraně.

V pátek ceny ropy klesly o více než dolar, když Írán prohlásil, že odpoví na návrh šestice světových mocností, jak spor řešit. V sobotu ale uvedl, že s obohacováním uranu nepřestane. Chce však v jednáních se Z8padem dál pokračovat. Podmínkou zahájení rozhovorů o nabídce velmocí je to, aby se Teherán v rámci svých jaderných ambicí zřekl všech aktivit spojených s obohacováním uranu.

V naději, že se napětí kolem Íránu zmírní, v pátek ceny ropy sestoupily z maxim nad 145 dolary za barel. Ve čtvrtek přitom americká ropa vystoupila na rekordních 145,85 dolaru a severomořská ropa Brent až na 146,69 USD.