Ministři EU schválili pakt proti přílivu nežádoucích imigrantů

Cannes (Francie) - Země Evropské unie dnes jednomyslně schválily návrh migračního paktu, který by mohl být podepsán v polovině října na summitu EU v Bruselu. Cílem dokumentu schváleného na neformální schůzce ministrů spravedlnosti a vnitra v jihofrancouzském Cannes je posílit boj proti nelegálnímu přistěhovalectví, dávat přednost těm imigrantům, kteří přicházejí za prací, regulovat spojování rodin, posílit kontroly na hranicích EU a usnadnit procedury pro navracení nelegálních imigrantů.

Text je kompromisem dojednaným s každou z členských zemí a v některých bodech byl přepracován. Zůstává však založen na zpřísnění evropské imigrační politiky a má vytvořit společná pravidla unie v otázkách azylu. Projekt je prioritou Francie v době jejích předsednictví unii, které začalo 1. července.

Evropský parlament již 18. června schválil směrnici o vracení nelegálních přistěhovalců, která vyvolala protesty obránců lidských práv. Státy podle ní budou moci tyto lidi zadržet až na 18 měsíců ve speciálních zařízeních před jejich vyhoštěním a budou jim moci zakázat opětovný vstup do země až na pět let.

V současnosti je v Evropské unii odhadem na osm milionů nelegálních přistěhovalců. Například v první polovině loňského roku bylo v EU zadrženo více než 200 000 takových migrantů, z nichž 90 000 bylo vypovězeno.