Kazetové bomby by měly být účinnější a méně nebezpečné pro civilisty

Washington – Americké ministerstvo obrany chce vyvinout kazetové bomby. Ty mají být méně nebezpečné pro civilisty. Podřídil se tak sílícímu mezinárodnímu tlaku. Kazetové bomby jsou nálože, které se otevřou nad zemí a na velkém prostoru rozptýlí stovky malých exploziv. Část z nich ale nevybuchne, a tak vytvoří nechtěná minová pole. Podle ministra obrany Roberta Gatese musí po roce 2018 vybuchovat více než 99 procent těchto malých náloží.

Dokument, který vydal Pentagon, hájí používání kazetových bomb jako účinné zbraně, která „poskytuje nesporné výhody proti široké škále cílů a může vést k menším vedlejším škodám“, než jiné zbraně. Uvádí také, že „paušální eliminace kazetové munice je nepřijatelná“ a velitelé ji budou nadále používat v souladu se zákonem a mezinárodními dohodami. Pokud po dopadu na zem vybuchne většina náloží, sníží se riziko zabití nebo vážného zranění nevinných lidí, kteří nálož náhodou odpálí.

Podle odborníků je ale otázka, je-li možné, aby vojáci dokázali vyvinout kazetovou bombu s 99procentní výbušností. Situace v terénu je totiž odlišná od laboratorních podmínek a dopadne-li nálož do měkkého terénu nebo na strom, stále tam mohou zůstat nevybuchlé zbraně.

Americké ministerstvo obrany svým novým plánem zareagovalo na dokument zakazující veškeré současné druhy tříštivé munice, který podepsalo 111 zemí včetně většiny členů NATO. Podepsané státy by měly tříštivé bomby zničit během následujících osmi let.

Spojené státy samotné bojkotovaly konferenci, jejímž výsledkem je řečený dokument. Podobně se zachovaly i další státy, které používají velké množství kazetových bomb – Rusko, Čína, Izrael, Indie a Pákistán.

Podle zprávy amerického Kongresu USA shodily více než 1200 kazetových bomb - obsahujících téměř čtvrt milionu malých náloží - na Afghánistán během války v letech 2001 až 2002. Během prvních tří týdnů války v Iráku shodily americké a britské síly zhruba 13.000 těchto bomb, z nichž na irácké území dopadlo více než 1,8 milionu malých náloží.