Imigrační pravidla EU budou přísnější

Cannes - Ministři spravedlnosti a vnitra zemí Evropské unie podpořili na neformální schůzce ve francouzském Cannes návrh na reformu imigračních pravidel. Podle nich by se měl v budoucnu omezit příliv přistěhovalců do Evropy. Oznámil to francouzský ministr přistěhovalectví Brice Hortefeux. Dokument vypracovala Francie. Téma imigrace je jednou z priorit jejího předsednictví.

Migrační pakt by tak mohl být podepsán v polovině října na summitu EU v Bruselu. Evropský parlament už 18. června schválil směrnici o vracení nelegálních přistěhovalců, která vyvolala protesty obránců lidských práv. Státy podle ní budou moci tyto lidi zadržet až na 18 měsíců ve speciálních zařízeních před jejich vyhoštěním a budou jim moci zakázat opětovný vstup do země až na pět let.

Brice Hortefeux:

„Ministři vnitra jednomyslně podpořili principy, cíle a strukturu paktu.“ 

V současnosti je v Evropské unii odhadem na osm milionů nelegálních přistěhovalců. Například v první polovině loňského roku bylo v EU zadrženo více než 200 tisíc takových migrantů, 90 tisíc bylo vypovězeno.

Ministři vnitra Evropské unie také jednali o vytvoření společných komisařství evropské policie v některých členských zemích zvláště navštěvovaných turisty či o jejich zřízení u příležitosti výjimečných událostí.

Jedno z prvních takových komisařství by mohlo být pokusně zřízeno v Lurdech u příležitosti papežovy návštěvy ve Francii, která se uskuteční v polovině srpna, uvedla francouzská ministryně Michele Alliotová-Marieová na tiskové konferenci.

Ivan Langer:

„U nás máme dobré pivo, a když si ho dáte příliš, budete rád, že se o vás bude moci postarat policista z vaší země a doprovodit vás do vašeho hotelu.“ 

Od 1. srpna budou italští policisté ve třech francouzských městech, konkrétně v Paříži, Versailles a Nice, která hojně navštěvují italští turisté. Příští týden italská vláda oznámí tři italská města, kde zase budou rozmístěni francouzští policisté.

Takové zařízení by umožnilo, že by občané jednoho státu, kteří hojně navštěvují stát druhý, měli k dispozici policisty ze své země, jež hovoří jejich jazykem, zdůraznila Alliotová-Marieová.

Taková komisařství by byla zřízena na určité období, na tři měsíce v turistické zóně a na jeden měsíc či méně u příležitosti nějaké významné sportovní či kulturní události mezinárodního dosahu, upřesnila Alliotová-Marieová.

Hlavní body dokumentu z Cannes

● EU bude mít společná pravidla v otázkách azylu.

● Posílí se boj proti nelegálnímu přistěhovalectví.

● Přednost dostanou imigranti přicházející za prací.

● Spojování rodin se bude regulovat.

● Posílí se kontroly na hranicích EU.

● Usnadní se procedury pro navracení nelegálních imigrantů.