Írán v případě napadení zaútočí na Tel Aviv a lodě USA

Teherán - Írán zaútočí na Tel Aviv, na americké lodě v Perském zálivu a na americké zájmy po celém světě, jestliže bude napaden kvůli svým kontroverzním jaderným aktivitám. Tuto hrozbu dnes pronesl poradce íránského nejvyššího duchovního a politického vůdce Alího Chameneího, citovaný agenturou Reuters.

„Po první střele odpálené Amerikou na Írán bude následovat zásah Íránu, který vypálí její významné zájmy po celé zeměkouli,“ prohlásil v projevu k členům islámských revolučních gard Alí Širazí, který je Chameneího zástupcem v této paralelní armádě.

Spojené státy a jejich spojenci podezírají Írán ze snah vyrobit jadernou bombu. Ten to ale důsledně popírá s tím, že íránský jaderný program sleduje čistě mírové účely. USA stupňují tlak na Teherán, aby se vzdal zejména nejožehavější části svého jaderného programu, procesu obohacování uranu.

Teherán ale vytrvale odmítá od programu ustoupit a nic s tím nedělají ani hrozby nových sankcí OSN, ani nabídky spolupráce s velmocemi v mnoha civilních oblastech. Nejaktuálněji se k nátlaku na Írán přidaly země G8, které jej vyzvaly, aby okamžitě přestal s obohacováním uranu a s přidruženými aktivitami.

Mahmúd Ahmadínežád:

„Íránský národ je připraven bránit svou vlast.“

„Sionistický režim (Izrael) tlačí představitele Bílého domu k útoku na Írán. Jestliže se dopustí takové stupidity, Tel Aviv a americké lodě v Perském zálivu se stanou prvními cíli Íránu a budou spáleny,“ řekl Širazí.

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád, který už v pondělí označil požadavek západních mocností za nelegitimní, dnes na summitu islámských států v malajsijské metropoli Kuala Lumpur prohlásil, že jeho země se nebojí útoku Spojených států kvůli svým jaderným aktivitám.

Mluvčí izraelského premiéra Ehuda Olmerta Mark Regev odmítl podle agentury Reuters komentovat hrozbu útoku na Tel Aviv. Řekl prý jen, že Širazího slova mluví sama za sebe.

V polovině června předal při jednáních v Teheránu vysoký představitel Evropské unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana nejnovější balíček nabídek hospodářské spolupráce, jimiž chtějí západní mocnosti Teherán přimět k tomu, aby se vzdal části svého jaderného programu.

Írán v pátek na nabídku, kterou připravila pětice stálých členů Rady bezpečnosti OSN spolu s Německem, odpověděl. Obsah jeho odpovědi ale nebyl zveřejněn.

Solana v pondělí označil odpověď Teheránu za komplikovanou, protože Teherán v ní prý znovu potvrdil své odhodlání neustoupit ani v nejmenším od svých „práv“ v jaderné oblasti. Podle íránského velvyslance v Londýně Rasúla Movahediana Západ „ztrácí čas“, když žádá od Íránu, aby se vzdal obohacování uranu.

„Otázka zastavení procesu obohacování uranu patří minulosti a Západ jen ztrácí čas, když trvá na tomto nezákonném a nelogickém požadavku,“ citovala dnes z velvyslancova prohlášení agentura IRNA.

Mapka popisující známý stav jaderných zařízení na území Íránu v roce 2007
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová