Řeky trápí vysoké teploty, Brity zase anglické počasí

Atény - Řekové jsou na vysoké teploty zvyklí, ale současné extrémní teploty, které na zemi udeřily, už trápí i je. Podle tamních meteorologů by horka neměla trvat dlouho, můžou být ale o to výraznější. Očekávají se teploty přes 40 stupňů Celsia. Řecká vláda se proto chystá umístit do ulic klimatizované stany, aby lidem aspoň trochu ulevila. Zároveň se ale obává výpadků elektrického proudu právě kvůli nadměrnému užívání klimatizací.

Extrémní horka nevyhovují ani turistům, kteří přitom do této přímořské země jezdí právě za sluncem. „Ne, nelíbí se nám to, je to opravdu náročné, ale prostě se s tím musíme srovnat,“ stěžuje si Angela Somordoleamou, která do Řecka vyrazila z domovského Rumunska.

Nejlepším útočištěm jsou v těchto dnech hlavně přímořské pláže. Většina lidí se sem uchýlí hned potom, co jim skončí pracovní doba. „Je to v pohodě, dokud víte jak to zvládnout. Hodně plavat a nebýt moc na přímém slunci,“ opakuje známé rady Řek Alexandros.

Meteorologové předpokládají, že velmi teplý bude v Řecku i celý zbytek léta a takových extrémních veder přijde víc. „Už od května víme, že letošní řecké léto bude opravdu hodně teplé. Hlavně období od června do srpna. V této době mají být teploty vyšší než je dlouhodobý průměr,“ přiznává Dimitris Ziakopoulos z Národního meteorologického centra.

Během loňského června a července zemřelo v Řecku na následky extrémního horka nejméně 10 lidí. Rtuť tepoměru tu tehdy vyšplhala až k 46 stupňům celsia. Loňský rok se tak stal rekordním, takové teploty řečtí meteorologové ještě nenaměřili.

V Turecku zuří požáry, v Anglii prší

Extrémní teploty trápí celou jihovýchodní Evropu. Při lesním požáru na jihu Turecka přišly včera o život dvě ženy. Oheň se vznítil v oblasti provincie Mersin a zasáhl několik domů. Rozšířil se díky silnému větru. Příčina požáru není známá, s jistotou mu  ale pomohlo horko. V letních měsících nejsou v těchto oblastech požáry žádnou výjimkou. V Řecku loni shořelo 270 tisíc hektarů lesa.

Pověstné anglické počasí naopak postihlo v těchto dnech Velkou Británii. Teploty kolem 16 stupňů Celsia a silný a vytrvalý déšť trápí hlavně jih Anglie. V okolí Londýna může spadnout až 40 milimetrů srážek. Na jihozápadě ještě o něco víc. Britové očekávají, že v průběhu noci na čtvrtek déšť ustoupí a začne se vyjasňovat.