Izraelská vládní strana se chystá zvolit si nového předsedu

Jeruzalém – Ehuda Olmerta, dosavadního předsedu izraelské strany Vpřed, která vyhrála poslední volby, vystřídá nový partajní šéf po zářijových primárkách. Jejich vítěz by měl následně sestavit i novou vládu. Olmert sám svoji stranickou a premiérskou funkci podle deníku Haarec zřejmě nebude obhajovat.

Primární volby ve straně Vpřed se uskuteční v polovině září. První kolo proběhne 14. a 18., pokud v něm straníci nezvolí nového předsedu, uskuteční se druhé kolo 25. září.

Dosavadní předseda Vpřed Ehud Olmert se rozhodl vypsat primárky, aby zažehnal krizi současné vládní koalice. Partneři strany totiž hrozili odchodem z kabinetu kvůli podezření premiéra z korupce. Americký podnikatel Morris Talanski přiznal, že dával Olmertovi obálky s penězi jako sponzorské dary. Olmert to popírá a dlouho sliboval, že odstoupí pouze tehdy, bude-li obžalován.

Olmert ovšem nebude podle izraelských médií v září kandidovat na předsedu strany, a složí tak i premiérskou funkci. Sám předseda nynější izraelské vlády ale zatím nepotvrdil, že se svých pozic opravdu vzdá.