Neberte Romům otisky, vyzval Itálii Evropský parlament

Štrasburk - Evropský parlament dnešní rezolucí vyzval Itálií, aby přestala odebírat otisky prstů tamním Romům. Poslanci požadují, aby Evropská komise přezkoumala, jestli italské úřady neporušují úmluvu o lidských právech a Romy nediskriminují. Parlament rovněž vyzval Itálii, aby nepoužívala ty otisky prstů, které již Romům sňala.

Italské úřady otisky údajně potřebují k tomu, aby zjistily, kolik Romů v Itálii žije a kdo z nich nelegálně. Podle odhadů jich žije v Itálii asi 160 tisíc, nicméně může to být i o 100 tisíc více. Vláda Silvia Berlusconiho viní Romy z řady trestných činů, které páchají ilegální migranti.

Itálie rezoluci odmítá

„Dnešní rezoluce Evropského parlamentu je jedním z nejhorších aspektů institucí EU. Důrazně a s pobouřením odmítáme obvinění z rasismu,“ prohlásil v Římě italský ministr pro evropské záležitosti Andrea Ronchi. Své rozhořčení vyjádřil také italský ministr vnitra Roberto Maroni. Upozornil, že italská vláda se sčítáním Romů nepřestane, neboť to umožní chránit romské děti před zneužitím, například pro žebrotu, a umožní zajistit jim školní vzdělání. Za „politické hlasování založené na předsudcích“ kritizoval EP také italský ministr zahraničí Franco Frattini.