Milánský soud povolil eutanázii pro dívku ležící 16 let v komatu

Milán (Itálie) - Milánský odvolací soud povolil odpojit od přístrojů ženu, která je už 16 let v komatu a nemá naději na uzdravení. Vyhověl tak žádosti jejího otce. V Itálii je to první podobný soudní verdikt, kritici ho označují za povolení eutanazie. Největší odpor přichází od římskokatolické církve.

Sedmatřicetiletá Eluana Englarová upadla do komatu po autonehodě. Soud přihlédl k tomu, že před havárií sama prohlásila, že by v takovém případě dobrovolně volila smrt. Její otec Beppino Englaro po téměř deseti letech vybojoval pro mnohé smutné vítězství. Odvolací soud rozhodl, že lékaři mohou jeho dceru po 16 letech odpojit od umělé výživy.

Eluanin případ vzbuzuje v převážně katolické Itálii velmi rozporuplné reakce. Navíc není jediný. V roce 2006 lékaři odpojili od dýchacího přístroje Piergiorgia Welbyho. Trpěl svalovou dystrofií a žádal právo na smrt. Římští katolíci mu ale odepřeli církevní pohřeb. Zdůvodnili to tím, že jeho „veřejně a opakovaně proklamovaná touha zemřít“ odporovala církevní doktríně.

Eutanazie se neslučuje s římskokatolickou doktrínou a Vatikán rozhodnutí milánského odvolacího soudu označil za nepřijatelné. Italská ústava uznává odmítnutí lékařské péče, žádný zákon ale eutanazii nepovoluje. Loni v únoru tak soudce odmítl povolit ukončení života jinému nemocnému trpícímu rovněž svalovou dystrofií.