Policie obvinila izraelského premiéra z podvodu

Jeruzalém - Izraelská policie obvinila premiéra Ehuda Olmerta z podvodu a rozšířila vyšetřování jeho údajné korupční kauzy o šetření, zda Olmert v minulosti nežádal duplicitně proplacení cestovních výdajů. Vyplývá to ze společného prohlášení policie a prokuratury, vydaného po dnešním, v pořadí už třetím výslechu premiéra.

Už dříve vypovídal před izraelským soudem v Olmertově korupčním případu americký podnikatel Morris Talansky. Ten přiznal, že Olmertovi v podobě půjček a sponzorských darů na volební kampaně poskytl v období 15 let, do jeho nástupu do úřadu předsedy vlády, 150 tisíc dolarů v hotovosti.

Dvě třetiny Izraelců si přejí, aby premiér odstoupil. Olmert ale řekl, že odstoupí až v momentu, kdy bude obžalován.

Korupční aféra kolem Olmerta ohrožovala i jednotu vládní koalice. Největší koaliční partner Olmertovy strany Vpřed, Strana práce v čele s Ehudem Barakem, totiž hrozila, že podpoří návrh opozičního bloku Likud na rozpuštění parlamentu a vypsání předčasných voleb.

Olmert toto nebezpečí zažehnal: slíbil Straně práce volbu nového předsedy své strany. Primárky ve straně Vpřed se budou konat v polovině září. Vítěz, který z nich vzejde, sestaví do listopadu novou vládu. Zatím není jasné, zda se primárek zúčastní i Olmert.