Iránský test zřejmě nepředvedl nic nového, jen „stále stejný, nudný Šaháb-3“

Washington/Teherán - Mezi raketami při íránských testech nejspíš nebyla raketa dlouhého doletu, o níž Írán tvrdil, že ji úspěšně vyzkoušel. Podle agentury AP tvrdí oficiální americký činitel s vazbami na špionážní služby, že zkouška raket, které tento týden odpálil, nepředvedla žádné nové schopnosti. Iránští oficiální činitelé ale uvedli, že při středečním a čtvrtečním testu předvedli novou variantu rakety Šaháb (Létavice) s doletem 2012 kilometrů.

Nezávislý blog ArmsControlWonk.com zabývající se otázkami národní bezpečnosti analyzoval videozáznam testů, který zveřejnila íránská vláda. Z něj zjistil, že rakety byly stejné jako verze Šaháb, kterou íránská vláda poprvé předvedla v roce 1998 a má známý dolet 1200 kilometrů. Pokud se Íráncům nepodařilo raketu dramaticky zlepšit, je to podle blogu „stále stejný, nudný Šaháb-3“.

Také podle amerických tajných služeb nebyly raketové testy Íránu, které byly součástí několikadenních vojenských manévrů v Perském zálivu, tak rozsáhlé, jak je Teherán v předchozích dvou dnech líčil.

Stanice CNN citovala nejmenovaný armádní zdroj, obeznámený s posledními zpravodajskými informacemi, podle nějž Írán ve středu odpálil pouze sedm střel, a ne devět, a ve čtvrtek jen jedinou - nejspíš tu, která ve středu selhala. Fotografii, která dokumentuje její úspěšný test, podle analýzy expertů na počítačovou animaci Írán zfalšoval.