Požáry v Kalifornii mají první oběť

Los Angeles - Rozsáhlé požáry v americké Kalifornii, konkrétně v pohoří Sierra Nevada, si vyžádaly první oběť na životě. Bez udání podrobností to potvrdili požárníci ze severokalifornského města Konkau. Oheň tam spálil více než 50 domů a donutil k evakuaci 10 tisíc lidí. Kalifornii letos souží nejvíce současně hořících požárů v historii.

Hasiči bojují s ohněm už téměř tři týdny a zlepšení zatím není v dohledu. „Je to jako rozjetý nákladní vlak,“ uvedl už dříve Jack Fry z hasičského sboru v Los Angeles. Když se totiž situace v některém regionu začne obracet k lepšímu, v jiné části Kalifornie se naopak zhorší.

Situaci zhoršuje především horký a suchý vítr, který v poslední době v Kalifornii fouká. Extrémně suché počasí prý vydrží i v následujících týdnech a pesimistické hlasy tvrdí, že k uhašení všech požárů budou třeba ještě měsíce. Střízlivější odhady mluví o několika týdnech.

Většina požárů začala 21. června, když blesky zapálily les na 800 místech zároveň. Na některých místech byl ale oheň možná zapálen úmyslně. Své domovy už musely opustit desítky tisíc lidí a stovky domů shořely. Požáry a evakuace zasáhly například i známé letovisko Big Sur.