Čína zbraněmi tajně podporuje boje v Dárfúru

Chartúm/Peking - Čínská vláda podle zjištění reportérů BBC nadále dodává zbraně do Súdánu. To přitom zakazuje zbrojní embargo OSN, které Rada bezpečnosti (RB) přijala v květnu 2005. Snažila se tím zabránit vyvražďování obyvatel v súdánském regionu Dárfúr. Reportéři ale nyní přímo v Dárfúru objevili dvě čínská vojenská nákladní auta. Štítky, které na nich vyfotili, jasně dokazují, že se do Afriky dostaly až po uvalení embarga.

Oblast západosúdánského Dárfúru se již několik let zmítá v nepokojích. Vládou podporované milice Džandžavíd zde od roku 2003 krvavě potlačují jakýkoliv odpor proti chartúmské vládě prezidenta Al-Bašíra. Počet mrtvých činí 400 000, před násilím uprchly další dva miliony obyvatel. Rada bezpečnosti přijala ve snaze zabránit dalším násilnostem několik rezolucí včetně zmíněného zákazu dovozu zbraní do země. Situace se vymkla z rukou i chartúmské vládě ve chvíli, kdy ji milice přestaly poslouchat.

Inspektoři OSN měli na Čínu podezření již od chvíle, kdy začalo rozhodnutí RB platit. Tušili, že nejméně jedna velká zásilka do Afriky z Asie i přes zákaz dorazila. Během tříletého pátrání se jim ale nepodařilo nic prokázat. Až nyní pracovníci BBC našli v arzenálu milic Džandžavíd automobil typu Tong Feng, na jehož štítku jsou nápisy v čínštině a zřetelné datum „7 červenec 2005“. To potvrzuje, že technika dorazila až v době platnosti embarga. Další auto se stejným štítkem se objevilo v dárfúrské poušti.

Na autech byly namontované protiletadlové kanóny, jeden čínské výroby. Provládní arabské milice Džandžavídje je používají při likvidaci domorodých vesnic. Chatrče proti výbušným a zápalným střelám neskýtají žádný úkryt. Spojené státy situaci v Dárfúru dokonce označily za genocidu. „Můj syn a dcera dostali přímý zásah, další dívce to utrhlo celou hlavu,“ líčí hrůzy súdánská uprchlice v Čadu Kaltam Abakar Mohammedová.

O tom, že Čína porušuje embargo, svědčí i satelitní snímky letiště súdánské armády. Na něm jsou jasně vidět čínské letouny A5 Fantan. „Podmínky embarga se nevztahují jen na zbraně, vojenská vozidla a vybavení. Týkají se také výcviku a technické podpory, takže trénink pilotů podmínky embarga porušuje,“ vysvětlila odbornice na mezinárodní právo Clare da Silva.

Čína navíc hledá odbytiště pro své zbraně i v dalších afrických zemích. Krátce po začátku krize po parlamentních volbách v Zimbabwe dorazila k africkým břehům čínská loď s dodávkou zbraní pro prezidenta Mugabeho. Státy, přes které měla cestovat, ale posádce neumožnily náklad vyložit.

  • Štítek z vozu čínské výroby nalezeného v Dárfúru autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/311/31030.jpg
  • Dárfúr na mapě Súdánu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/311/31031.jpg