Jižní Korea se s Japonskem hádá o ostrovy

Soul - Jižní Koreji se nelíbí, že si Japonsko údajně nárokuje ostrovy, které podle Soulu patří právě jemu. Odvolává proto z Tokia svého velvyslance. Japonsko chce prý v nových učebnicích znovu oživit spor o území ve vodách mezi ním a Koreou. Jihokorejci ostrovy nazývají Tokdo a Japonci Takešima. Jde o pusté skalnaté výspy ležící ve vodách bohatých na ryby, oblast je bohatá i na ložiska nerostných surovin.

Instruktážní text pro japonské učitele:

„Je třeba prohloubit chápání ostrovů Takešima jako našeho území.“

Japonsko v instruktážním textu pro učitele doporučuje, aby o ostrovech o rozloze přibližně 19 hektarů přednášeli jako o japonském území. „Je nezbytné dotknout se faktu, že naše země a Jižní Korea mají odlišné nároky na Takešimu, a je třeba prohloubit chápání našeho území,“ říká učebnice.

Právě tyto věty ale v Soulu vyvolaly bouřlivou reakci. „Prezident I Mjong-bak je hluboce zklamán. Japonsko by nemělo vyvolávat spory, jako je téma ostrovů Tokdo, pokaždé, když se mění vláda,“ uvedla Korea v prohlášení kanceláře prezidenta. Korea proto chce posílit obranu ostrovů.

Japonsko chce ale hned střet uhladit. Zdejší vláda do Soulu ústy tajemníka kabinetu Nobutaka Mačimura vzkázala, že doufá v klidnou reakci. Mačimura doplnil: „Jižní Korea je pro Japonsko důležitým sousedem“.

Vývoj sporu o ostrovy

1905 - Japonsko s Koreou podepsalo dohodu o případné budoucí japonské kolonizaci území ostrovů

1910 - 1945 - období japonské koloniální nadvlády nad ostrovy

1954 - Jižní Korea poslala na ostrovy pohraniční stráže

1997 - oba státy podepsaly dohodu o volném rybolovu na sporném území