Kazcyński se prý bude přimlouvat za Lisabonskou smlouvu u Klause

Paříž - Polský prezident Lech Kaczyński dnes v Paříži po jednání se svým francouzským protějškem Nicolasem Sarkozym potvrdil, že nebude blokovat ratifikaci Lisabonské smlouvy o reformách Evropské unie. Podle zdroje z úřadu francouzského prezidenta Kaczyński rovněž Sarkozymu řekl, že se "osobně zasadí o schválení smlouvy všemi stranami". Tím měl narážet na odmítavý postoj Václava Klause, se kterým se sejde 24. července. Podle francouzského zdroje by měl využít svých "přátelských a dlouhotrvajících vztahů s českým prezidentem", aby ho přiměl přehodnotit názor na Lisabonskou smlouvu.

Kaczyński na počátku července překvapivě oznámil, že zatím nepodepíše smlouvu, kterou už na jaře schválil polský parlament, protože je podle něj po irském NE bezpředmětná.

Podobně zareagoval Václav Klaus, který se už dříve vyjádřil o Lisabonské smlouvě v tom smyslu, že je mrtvá. „Irské ne jasně řeklo, že smlouva skončila,“ reagoval na odmítnutí Lisabonské smlouvy v irském referendu. Všichni by podle jeho slov měli pochopit, že tudy cesta nevede.

„Je třeba si sednout ke stolu a napsat zcela nový dokument úplně jiného typu, založený na jiných myšlenkách a jiném základě,“ dodal tehdy český prezident.

Po jednání se Sarkozym, jehož země tento měsíc převzala předsednictví v Radě EU, ale polský prezident prohlásil, že Polsko překážkou pro ratifikaci Lisabonské smlouvy nebude.

Lech Kaczyński:

„Polsko samozřejmě nebude bránit ratifikaci lisabonské smlouvy.“

Polský prezident dnes svá slova zopakoval s tím, že jeho vyjádření byla špatně pochopena a on prý nikdy neměl v úmyslu reformní dokument blokovat.

Na dotaz, zda dokument podepíše, ale polský prezident odpověděl nepřímo. „Jasně jsem řekl, že v Polsku nebudou žádné překážky pro ratifikaci unijní smlouvy a nikdy bych nepřipustil možnost, že by Poláci pro ratifikaci smlouvy byli překážkou,“ zdůraznil Kaczyńsky.