Archeologický výzkum u Kolína odkrývá další pravěké památky

Kolín - Archeologové u obce Štířaty na Kolínsku nalezli pozůstatky pravěkých civilizací z období od mladší doby kamenné až bronzové a železné. Hlavním objevem byly dvě kultovní stavby, takzvané rondely, které sloužily pravděpodobně k rituálním účelům. Záchranný výzkum probíhá již od 1. dubna a jeho úkolem je zmapovat oblast dříve, než se v ní začne budovat silniční obchvat města.

K významným objevům z poslední doby patří obytná zemnice z mladší doby železné, tedy doby mezi polovinou 5. století před naším letopočtem až po přelom našeho letopočtu, a tři hroby s původně vydřevenými komorami ze starší doby železné (období 800 až 550 před naším letopočtem). Zemřelí byli do komorových hrobů uloženi s pohřební výbavou, která zahrnovala desítkami keramických nádob, ale i železnými noži či bronzovými ozdobami.

Vedoucí výzkumu Radka Šumberová upozornila také na zahloubená slovanská obydlí, pece a na značné množství zásobních jam, které sloužily k ukládání sklizeného obilí. Zásobnice mají úzká hrdla, hruškovitý tvar a jsou až tři metry hluboké. Jde o nálezy z 8. až 10. století, tedy z doby hradištní. Z historického pohledu v její druhé polovině v Čechách vládli přemyslovští panovníci Bořivoj, svatý Václav či Boleslav I. a Boleslav II.

Zřejmě k nejvýznamnějším nálezům ale patří rondely. Jeden z nich byl hrazený čtyřmi kruhovými příkopy. Stavba měla v průměru kolem 200 metrů. Pochází z neolitu a užívali ho lidé kultury s vypíchanou keramikou z počátku 5. tisíciletí před naším letopočtem. Druhý, menší, o průměru 80 metrů archeologové objevili ve vzdálenosti 50 metrů. Byl hrazený jen jedním příkopem s vnitřním palisádovým žlábkem. Jedná se mezi největší stavby svého druhu objevené na českém území.

Rondely se v neolitu se objevovaly v Podunají a odtud se šířily na Moravu, do Čech, Bavorska, Porýní a nakonec až do Británie. Na jejich funkci nemají vědci jednotný názor. Někteří si myslí, že sloužily ke kultovním účelům, jiní tvrdí, že měly význam vojenský nebo sloužily jako místa k obchodní výměně nebo ke společným pracím. V Evropě je známo přes 100 rondelů.