Zemětřesení na Rhodosu si vyžádalo jednu oběť, Češi v pořádku

Atény - Silné zemětřesení o intenzitě 6,3 stupně Richterovy škály zasáhlo dnes ráno řecký Rhodos a vyžádalo si jeden lidský život. Epicentrum zemětřesení se nacházelo 70 kilometrů jihozápadně od ostrova a otřesy vycházely z hloubky 60 kilometrů. Pocítili je i lidé na Krétě, v pobřežních oblastech Turecka a na řecké pevnině. Češi jsou podle sdělení českého ministerstva zahraničí v pořádku.

Místní úřady vyzvaly obyvatele i turisty ke klidu a seizmologové oznámili, že větší následné otřesy neočekávají. Nejsou hlášeny škody na archeologických objektech ani na středověkých stavbách ve stejnojmenné metropoli ostrova. Obětí zemětřesení je žena, která se zřítila ze schodiště, když v panice prchala ze svého domu v obci Archangelos.

Zemětřesení o síle šesti stupňů Richterovy škály mohou podle seizmologů způsobit v obydlených oblastech značné škody, a to až do vzdálenosti 150 kilometrů od epicentra. Možnost tsunami je zmírněna velkou hloubkou epicentra. Řecko je seizmicky nejaktivnější země v Evropě a připadá na něj polovina zemětřesení, která kontinent postihnou.

Rhodos je u Čechů po Krétě druhým nejoblíbenějším řeckým ostrovem. Nyní jich tam pobývají zhruba 3000, během dvou prázdninových měsíců se jich zde vystřídá zhruba 16 tisíc.