Indický soud projedná případ zadržených českých entomologů 21. července

Dárdžiling - Už 24 dní jsou čeští vědci v indickém vězení za to, že údajně sbírali bez povolení hmyz v přírodní rezervaci. Soud zatím jejich případ neprojednával, to by se ale mělo brzy změnit. Příští týden, 21. července, se bude soud případem zabývat. Rozhodne zřejmě i o tom, zda budou vědci propuštěni na kauci.

Informaci o plánovaném soudním jednání potvrdil Hynek Kmoníček, český velvyslanec v Indii. Ten oba zadržené, české entomology Emila Kučeru a Petra Šváchu, navštívil ve vězeňské cele v Dárdžilingu.

Vědce zadrželi v Indii 23. června za to, že sbírali hmyz poblíž přírodní rezervace, aniž by měli povolení. Oba skončili nakonec ve vězení, kde jsou stále, soud totiž jejich případ nemohl projednat, neboť v současnosti indické soudy stávkují.

Už 21. června by měl ale soud stávku přerušit a měl by celý případ projednat. Poté by mělo být jasné, zda Indie propustí české občany na kauci, nebo ne. Pokud by se ale soudní stání nakonec znovu kvůli stávce nekonalo, nebo by se při něm o dalším osudu českých vědců nerozhodlo, bude česká strana usilovat o převedení celého případu do Kalkaty, kde soudy fungují.