Německý soud potrestal vězením Kurdy za přípravu atentátu

Berlín - Soud v Německu poslal po dvouletém procesu do vězení tři irácké Kurdy. Usvědčil je ze spiknutí, při němž údajně chtěli v roce 2004 zavraždit tehdejšího iráckého premiéra Ajáda Alávího při jeho návštěvě v Německu. Tresty se pohybují od sedmi a půl do deseti let vězení. Trojice mužů podle soudu patří ke skupině Ansar Islám, která má vazby na al-Káidu. Odsouzení tvrdí, že o atentátu mluvili jen hypoteticky a neměli žádný přístup ke zbraním nebo výbušninám.

Podle soudu trojice chystala atentát na Alávího během obchodního fóra, které se konalo v jedné bance v centru Berlína. O několik týdnů dříve vyzval Ansar Islám na internetu k vraždě tehdejšího iráckého premiéra. Všichni tři také podle vyšetřovatelů shromažďovali v letech 2003 až 2004 pro tuto organizaci peníze a posílali je do Iráku, kde hlavně operuje. Německé bezpečnostní síly je zadržely 3. prosince 2004 při domovních prohlídkách v Berlíně, Stuttgartu a Augsburgu.

Vůdce skupiny Atu Abdala Azíze Rašída poslal stuttgartský vrchní zemský soud do vězení na deset let, jeho komplicové Rafík Muhammad Júsif a Mázin Alí Husajn mají za mřížemi strávit osm a sedm a půl roku. Všichni tři po celou dobu procesu, který začal v červnu 2006, vinu popírali.

Skupina Ansar Islám je tvořena Kurdy ze severního Iráku. Má podle odhadů asi tisícovku členů a je údajně odpovědná za řadu útoků na americké a spojenecké jednotky v Iráku.