Terorismus je racionální a psychologická zbraň

Praha - Na teroristické činy člověk v médiích naráží dnes a denně. Odborník na terorismus Marián Brzobohatý k tomu podotýká, že terorismus je pouze taktika, jak prosadit určité cíle. Samozřejmě za použití násilí. Metody terorismu se odvíjejí od společnosti, ve které se teroristé pohybují.

Psychologická válka je dnes v armádě pojem běžný a uznávaný. Terorismus je psychologická zbraň. Jeho podstata nespočívá v působení násilí na bezbranných. Násilí je totiž jen prostředkem, jak působit na psychiku jednotlivců nebo velkých sociálních skupin. Z tohoto pohledu je terorismus velice racionální činnost.

Teroristou se může stát úplně kdokoli, nemusí mít žádné zvláštní predispozice, říká konzultant v oboru výkonnosti člověka v extrémních podmínkách Josef Dvořák.

Josef Dvořák:

„Terorista je člověk, který ztratil morální zábrany.“

Sebevražedným atentátníkem se člověk může stát během jediného dne. Teroristické skupiny používají při výcviku či přípravě atentátníků drogy a psychologické metody.

Cíle atentátníků jsou často dopravní prostředky a třeba také kulturní symboly, jako příklad může sloužit Socha Svobody, která je stále ještě veřejnosti nepřístupná. Stejnou přitažlivost mají pro teroristy i strategické body.