Česko má ode dneška velvyslanectví v Kosovu - jako jedna z prvních zemí

Priština - Česká republika se dnes stala teprve sedmou zemí, která otevřela v Kosovu velvyslanectví. Ambasády v Prištině bude mít na starosti především komunikaci obou států, podporu českých podniků, které mají o zakázky v Kosovu zájem, a stane se rovněž styčným místem pro české turisty. Nezávislost bývalé srbské provincie už uznaly více než čtyři desítky států.

„Praha udělala pro Kosovo opravdu hodně. Otevřením ambasády jen vrcholí dlouhodobá podpora, která začala už za prezidenta Havla,“ uvedl při slavnostním otevření budovy velvyslanectví kosovský ministr zahraničí Skënder Hyseni. Jak uvedl zpravodaj ČT David Miřejovský, nově zřízené velvyslanectví v centru Prištiny vyvedené v českých národních barvách povede chargé d'affaires Janina Hřebíčková. Není zde zatím konzulární oddělení a v dohledné době se s ním ani nepočítá. Obyvatelé Kosova si pro české vízum proto budou muset jezdit do Bělehradu, do Tirany nebo nově do Skopje, kde Česko během léta plánuje otevření konzulárního úřadu. Pro zahraniční turisty Kosovo zatím není skutečným lákadlem.

Dvoumilionové Kosovo vyhlásilo jednostranně nezávislost 17. února. Stále se potýká s následky ozbrojeného konfliktu z konce 90. let a je už přes devět let pod správou OSN. V rámci mezinárodních sil působí v Kosovu rovněž 500 českých vojáků.

Šéf kosovské diplomacie:

„Praha udělala pro Kosovo opravdu hodně. Otevřením ambasády jen vrcholí dlouhodobá podpora, která začala už za prezidenta Havla.“

Kosovo dosud uznalo 43 států, z toho 20 členských zemí Evropské unie, Praha uznala nezávislost Kosova jako jedna z posledních zemí 21. května. To vyvolalo nevoli Bělehradu, který tehdy odvolal z Prahy svého velvyslance. Srbsko nadále považuje Kosovo za svoji provincii. Na otevření ambasády zatím nereagovalo.

Podle prvního náměstka ministra zahraničí ČR Tomáše Pojara česká strana doufá, že Bělehrad nepřipraví žádné protiakce. Domnívá se, že je nejvyšší čas, aby se srbský velvyslanec vrátil do Prahy a pokračoval v práci. Západní Balkán a jeho přiblžení k Evropské unii bude v příštím roce také jednou z priorit českého předsednictví EU.

Na nedávné dárcovské konferenci v Bruselu přislíbilo mezinárodní společenství Kosovu pomoc ve výši 1,2 miliardy eur (asi 28 miliard korun). Mezinárodní měnový fond v úterý uznal odštěpení Kosova od Srbska a bude se zabývat jeho žádostí o členství.