Polská policie odložila případ legální interrupce čtrnáctileté dívky

Varšava - Polské státní zastupitelství odložilo případ čtrnáctileté dívky z Lublina, která nedávno podstoupila potrat. I když v Polsku platí přísný protipotratový zákon, mohlo děvče interrupci podstoupit legálně. Policie ale řešila, zda nešla dívka na potrat kvůli nátlaku nejrůznějších skupin.

Polský zákon zakazuje interrupci. Připouští ji však v případech, kdy je ohrožen život matky nebo plodu a také v případech, kdy žena otěhotněla při znásilnění nebo incestu. Polka byla v době otěhotnění nezletilá a takový pohlavní styk se v Polsku vždy považuje za znásilnění, na potrat tedy měla dívka legální nárok.

I když školačce nejdříve několik klinik nechtělo interrupci provést, nakonec potrat podstoupila. Odpůrci přerušení těhotenství se ale obávají, že tak učinila po nátlaku některých skupin. V případě, že by tomu tak bylo, by šlo o trestný čin.  

Interrupci podle listu Gazeta Wyborcza odmítli provést lékaři ve dvou nemocnicích v Lublinu. Školačka zákrok nakonec podstoupila až poté, co se do případu vložila ministryně zdravotnictví Ewa Kopaczová, která za svou povinnost považovala nalézt ochotnou nemocnici. Za tento krok odpůrci potratů požadovali, aby byla ministryně exkomunikována z katolické církve.

Varšavské státní zastupitelství dnes informovalo, že není dostatek důkazů o tom, že by byl porušen zákon. Mluvčí prokuratury podrobnosti s ohledem na věk dívky nezveřejnila.