Osvobození rukojmích v Kolumbii nezůstalo bez poskvrny

Bogotá - Kolumbijská armáda při osvobozování političky Ingrid Betancourtové a 14 dalších rukojmí z rukou levicových teroristů zneužila symboly mezinárodního Červeného kříže a dopustila se tím porušení ženevských konvencí. Kolumbijský prezident Álvaro Uribe pochybení lituje, veřejně se za něj omluvil a upozornil, že symbol měl na oblečení jediný člen záchranného týmu.

Červený kříž upozorňuje, že podobné zneužívání jeho symbolu ohrožuje působení jeho zástupců v krizových oblastech a válečných zónách. Zároveň ale vylučuje, že by kvůli incidentu jakkoliv omezoval svou činnost v Kolumbii. „Emblém Červeného kříže se musí respektovat a nesmí dojít k jeho zneužívání,“ řekl mluvčí mezinárodního Červeného kříže Yves Heller.

Uribe se za kolumbijského důstojníka osobně postavil: „Vzhledem k tomu, že se přiznal a uznal svou chybu, nebude potrestán, přebírám za to zodpovědnost.“ Provinilec podle něj jednal ve stresu. „Když vrtulník přistával, viděl tolik povstalců, že znervózněl, vyndal symbol Červeného kříže a umístil ho na neprůstřelnou vestu. Litujeme, že k tomu došlo,“ řekl Uribe.

Betancourtová byla spolu s dalšími rukojmími osvobozena 2. července při riskantní akci kolumbijské armády po šesti letech zajetí v rukou Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC), nejstarší a největší latinskoamerické levicové povstalecké organizace. Podle Kolumbijců se vojákům podařilo osvobodit rukojmí trikem a bez jediného výstřelu.

Armáda měla údajně své lidi v užším kruhu vedení povstalců a podsunula ostraze zajatců falešný příkaz příslušného velitele, že prominentní rukojmí mají být přepraveni pomocí pronajatého civilního vrtulníku na jiné místo. Vojenské komando pak ve správný čas přiletělo se svým vrtulníkem, osvobodilo skupinu rukojmích a zajalo navíc dva místní šéfy FARC. Akce se měli účastnit tři američtí bezpečnostní poradci a 11 kolumbijských vojáků.