Izrael pohřbil mrtvé vojáky

Jeruzalém - Zatímco Libanon od včerejška slaví návrat teroristy Sámira Kantara, v Izraeli zavládl smutek. Dnes se konal pohřeb dvou vojáků, jejichž mrtvá těla včera Izrael směnil s Hizballáhem za pět živých vězňů a ostatky téměř dvou set bojovníků. Smutečních obřadů se v Izraeli účastnily tisíce lidí.

V Izraeli dnes vládla pochmurná nálada. Většina zdejších lidí považuje včerejší směnu zajatců s Hizballáhem za nerovnocennou. Oslavy, které po směně v Libanonu vypukly, pak hodnotí jako nedůstojné. Smutek projevovali Izraelci i při pohřbech izraelských vojáků Ehuda Goldwassera a Eldada Regeva.

Jejich ostatky včera na hranicích Izraele s Libanonem předal Červenému kříži Hizballáh. Do poslední chvíle přitom celý Izrael a hlavně rodiny obou mužů, které radikální libanonské hnutí uneslo v roce 2006, doufaly, že jsou vojáci naživu. Pohled na dvě černé rakve ale definitivně uhasil veškeré naděje.

Izraelské úřady tvrdí, že Goldwasser zemřel po fatálním zranění hrudníku raketovým granátem při útoku na auto, v němž jel s Eldadem Regevem. Regeva nejprve také zasáhla střepina granátu, zabit byl ale až poté výstřelem do hlavy.

Izraelem dnes proto zní smuteční písně. Nad hrobem Goldwassera v Nahariji izraelský ministr obrany Ehud Barak řekl, že Izrael za vojáky zaplatil vysokou cenu. Mrtvý Izraelec byl pohřben s vojenskými poctami. Do hrobu ho spustili členové elitních armádních jednotek. Přítomna byla samozřejmě i jeho rodina. Otec měl na znamení smutku roztrženou košili. Odpoledne byl na vojenském hřbitově v Haifě pohřben i druhý voják, Eldad Regev.

Izrael rozputal kampaň proti Hizballáhu

Ehud Barak:

„Kantar je krutý, cynický a opovrženíhodný nepřítel.“

I když to vypadá, že izraelská vláda schválením dohody o směně zajatců Hizballáhu ustoupila, rozhodla se, že dá nyní jasný signál, že tomu tak není. V zemi dnes vypukla nová mediální kampaň, která prezentuje tuto radikální organizaci jako teroristickou skupinu, poukazuje na zrůdnost v Izraeli na doživotí odsouzeného vraha a teroristy Kantara, který v roce 1976 zabil čtyři Izraelce. Ten byl včera mezi pěti vězni, které Izrael na hranicích Hizballáhu předal. Podle Baraka je tento muž krutý, cynický a opovrženíhodný nepřítel, který lidský život považuje za prostředek směny.

Libanon ale Kantara přivítal jako hrdinu. S teroristou se osobně setkal vůdce libanonského Hizballáhu Hasan Nasralláh. Kantar a čtyři další propuštění vězni se dnes pomodlili nad hrobem velitele Hizballáhu Imáda Mugníji. 

Lidé s jásotem vítají i ostatky 199 libanonských a palestinských bojovníků, které včera Izrael podle dohody předal Hizballáhu. Rakve byly slavnostně převezeny do Bejrútu, po cestě do libanonské metropole stály davy lidí, kteří kolonu zasypávaly okvětními lístky a rýží.

Do Bejrútu kamiony převezly 199 rakví s ostatky libanonských a palestinských bojovníků.
Zdroj: ČT24